E-sport är ett samlingsbegrepp för tävlingar i olika sorters dataspel där de tävlande spelar mot varandra på datorer. Tävlingarna omsätter enorma pengasummor och numera är det fler unga som tittar på e-sport på nätet, än som tittar på traditionell sport.
Men i Sverige har den ännu inte fått erkännande som en riktig sport, vilket den redan fått i många andra länder. Problematisk, tycker e-spelproffset Emil ”HeatoN” Christensen, som skulle vilja se att e-sporten togs in av Riksidrottsförbundet och få samma status som andra idrotter.
Att inte anses som en idrott skulle bland annat skada sporten och den framskjutna position som svenska spelare har byggt upp under årens lopp.
– Men för mig personligen är det på en gräsrotsnivå. Att e-sporten är något väldigt fint, och att föräldrarna kan bli involverade redan tidig ålder och bygga upp någonting, samtidigt som vi håller kvar vår starka tradition inom e-sporten som vi har. Annars kommer andra länder att sticka ifrån oss, säger han.
”Ett spel, ingen sport”
E-sport är ett spel, snarare än en idrott, eftersom man inte kan klassa det som idrott i traditionella bemärkelse, anser Daniel Legue, sportchef på Uppsala Nya Tidning.
– Jag lägger ingen värdering i det om spel eller idrott är bättre än det andra det, det är två olika saker, men i min värld är det spel, säger han.
Daniel Legue tror att chanserna är små att e-sporten kommer att inkluderas av Riksidrottsförbundet.
– Om man nu får en formell ansökan, jag kollade idag, men ingen hade kommit in, Jag tror inte att de kommer komma in, så det är svårt att ta ställning till det. Men jag tror att man kommer säga nej eftersom man ser det som ett spel mer än en traditionell idrott. Det talar mot e-sporten, säger han.
Men Emil Christensen ser större faror med att exkluderas.
– Jag tror inte Riksidrottsförbundet har råd att missa den här chansen och för föreningslivet på yngre nivåer. Det är otroligt viktigt för utvecklingen för e-sport och för andra sporter.
– Sen är det viktigt för oss att anställa folk utifrån. Det går inte för svenska klubbar just nu. Det så många rör sig utomlands, till USA och Ryssland där det är erkänt en sport, säger Emil ”HeatoN” Christensen.