Hennes arbetskamrat Leif Larsson på fläktfabriken Systemair i Skinnskatteberg konstaterar angående den pension han kommer att få:
– En sommarstuga som jag och min fru alltid har drömt om, det blir det inte tal om.
Leif jobbar liksom Ann-Christin som montör. Han är 61 och närmar sig pensionen. Många av kompisarna är redan där.
– Ja flera här har slutat redan vid 61, 62, 64… Någon enstaka har jobbat något år längre men de är i minoritet. Själv har jag nog planerat att sluta några år tidigare i alla fall, säger Leif Larsson.
Ser sig som förlorare
Ann-Christin Andersson har jobbat på fläktfabriken i några år. Det är hennes första fasta heltidsjobb. Innan dess var det timvikariat i hemtjänsten varvat med perioder av studier och arbetslöshet. Hon tycker att ålderdomen ser allt annat än ljus ut.
– Om jag skulle gå i pension vid 65, skulle jag få ungefär 12.000 kronor i månaden före skatt, säger hon.
– Jag räknar med att leva på knäckebröd.
Ann-Christin ser sig som en av förlorarna i det nya pensionssystemet. Hon har varken hög lön eller många intjänandeår att grunda sin pension på. Och hon förväntas leva längre än dagens pensionärer – vilket också påverkar pensionen nedåt.
– Jag var ju inne och gjorde den där prognosen och då kunde man skriva in lite olika åldrar. Om jag skulle gå i pension när jag är 76 skulle jag få 19.000 före skatt som det ser ut nu, säger hon.
Politikerna vill ju att man ska jobba längre och gå i pension senare?
– En industriarbetare som jag – många av oss orkar inte jobba till 65.
Kommer du att orka till 76?
– Aldrig!
”Inte avundsjuk på dem som är 40”
Leif räknar med att hans pension landar på 14.500 kronor i månaden före skatt.
– Jag är inte avundsjuk på dem som är 40, konstaterar han.
Vad tycker du om den pension som du kommer att få?
– Ja det är ju surt, jag tycker att det är lite för dåligt. Men det beror väl på att jag haft perioder av arbetslöshet och att det här arbetet inte är så välavlönat, säger han.
”Får tillbaka vad man betalar in”
– Pensionssystemet är utformat så att man får tillbaka de pengar man betalar in till det, och då lönar det sig att ha en hög inkomst och arbeta länge, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.
– Jag tycker man ska kunna leva gott på sin pension. Även om man inte får några miljoner så ska man inte behöva svälta eller välja bort en massa saker, säger Leif Larsson.
Och Ann-Christin Andersson sammanfattar:
– Det är ruttet, det är det.
Reportage i Agenda söndag 5 november kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande och Mats Persson, liberalernas ledamot i Pensionsgruppen.