Anna kom inte fram till 112: ”Fruktansvärt farligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under natten drabbades SOS Alarm av omfattande driftstörningar. En av dem som drabbades var Anna Nyström i Linköping, som inte kom fram alls när hon ringde nödnumret.

– Det är fruktansvärt farligt. Tänk dig om det varit en situation där du kanske bara har en timme på dig att rädda ett liv, säger hon.

Problemen på SOS Alarm märktes först av vid tvåtiden under natten till måndagen. Ett par timmar senare drabbades Anna Nyström av en svår panikångestattack och bestämde sig för att söka akut hjälp, men när hon lyfte på luren för att slå 112 kopplades samtalet inte fram.

– Jag hade medicin hemma, så på så sätt var det väl inte akut, men det är ju hemskt om någon är allvarligt skadad. Eller vid en förlossning till exempel, en förlossning väntar inte, säger hon.

Till en början var det också svårt att förstå varför inte samtalet togs emot, berättar Anna. I det tidiga skedet kunde hon inte hitta någon information vare sig från polisen eller SOS Alarm.

– Efter att jag ringt gick jag in på polisens hemsida, men de hade inte skrivit något. Den informationen kom långt senare.

Oklart vad som ligger bakom

Enligt SOS Alarm var problemen åtgärdade vid halv åtta-tiden på måndagsmorgonen. Efter det dröjde dock ytterligare ett par timmar innan Anna till slut kom i kontakt med vården.

Hon har själv studerat katastrofmedicin, och ställer sig frågande till hur störningarna kunde få så omfattande konsekvenser.

– Att en region kraschar har vi varit med om förut, men att hela Sverige gör det är märkligt. Sådana här system måste fungera, säger hon.

Vad som orsakade störningarna är ännu okänt. SOS Alarm skriver i ett pressmeddelande att händelsen nu ska utredas vidare för att ”analysera orsaker och ytterligare åtgärder”.

– Driftstörningar händer inte ofta i den här omfattningen, sade SOS Alarms kommunikationschef Staffan Ekengren till SVT på måndagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.