I april 2018 petade regeringen Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler, och sedan dess har myndigheten letts av den tillförordnade generaldirektören Maria Hemström Hemmingsson.
Petningen av Ann-Marie Begler ledde till en konflikt mellan henne och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Den saktfärdiga tillsättningen av ny generaldirektör har också kritiserats av oppositionen och nyligen frågades Annika Strandhäll ut i konstitutionsutskottet, KU.
Nu har en ersättare hittats.
Han tar över Försäkringskassan
På en pressträff under torsdagen presenterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll myndighetens nya generaldirektör: Nils Öberg, som sedan 2012 har varit generaldirektör för Kriminalvården.
– Under sin tid som chef för Kriminalvården har Nils Öberg arbetat framgångsrikt med att höja förtroendet för myndigheten såväl internt som externt. Försäkringskassan ska vara en myndighet med högt förtroende där medborgarna känner trygghet i att de får rätt stöd och där medarbetarna kan känna stolthet. För detta krävs att myndigheten fullgör hela sitt uppdrag, sa Annika Strandhäll på pressträffen.
Talade om hat och hot
Under pressträffen fokuserade Nils Öberg på Försäkringskassans komplicerade uppdrag.
– Jag tror att få andra myndigheter i vårt land förvaltar så stora delar av våra gemensamma tillgångar som Försäkringskassan gör. Därför förväntas den ju också så klart se till att resurserna används till det som de är till för och ingenting annat. Myndigheten ska ha ett högt förtroende hos allmänheten och det är inte särskilt svårt att se alla målkonflikter med den utgångspunkten som myndigheten och framför allt dess medarbetare har att hantera i sin vardag.
Han talade också om det hat och hot som myndighetens medarbetare utsätts för.
– Det är lite förbryllande att vi som är i offentlig tjänst ska behöva hantera så mycket hot, våld och trakasserier som förekommer i dag. Det bekymrar mig. Jag kommer därför att jobba så hårt jag kan för att se till att Försäkringskassan och dess medarbetare får ett förtroende, men jag tror också att vi behöver bli bättre på att kräva respekt för komplexiteten i alla de beslut som Försäkringskassans medarbetare står inför.