Flera partiledare och tillika riksdagspolitiker har åkt till Tel Aviv för att delta i festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfirande, något som mötts av skarp kritik. Bindefeld bjuder toppolitikerna på den flera dagar långa vistelsen i Israel. Det finns andra politiker som har fått en inbjudan men som har tackat nej. Det är också många kändisar som tackat ja till att komma till Tel Aviv.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och expert på mutor och korruption, har sagt att en åklagare bör titta på händelserna då han anser att det finns möjlighet att det rör sig om mutbrott.
Inget konkret att utreda
Kim Andrews är chefsåklagare på riksenheten för korruption. Han säger att det i dagsläget inte har inkommit några anmälningar kring händelsen.
– Det finns ingen utredning som pågår just nu, säger han.
Vad krävs för att ni ska påbörja en utredning?
– Något konkret påstående om brott och vi har inget konkret att gå på som det ser ut nu. Det här är egentligen ingen ovanlig situation, säger Kim Andrews till SVT.
Krävs tjänstesamband för muta
Han utesluter dock inte helt att frågan kan komma att utredas.
– Om de har sagt att de är vänner, och det inte finns någonting som talar emot det, lär det inte bli någonting, sa Andrews i en tidigare intervju med TT.
Han understryker i samma intervju att det måste finnas ett tjänstesamband för att en gåva ska räknas som en muta. I det här fallet betyder det att en riksdagsledamot ska kan gynna en person genom sin maktposition. Det betyder att om bevekelsegrunden för att bjuda någon på en resa är baserade på ett vänskapsförhållande är det inte kriminellt.
”Rimligt att en åklagare tittar på det”
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, anser att en åklagare bör utreder resorna.
– Det är rimligt att en åklagare tittar på detta, om det kan vara fråga om mutbrott, säger han till Aftonbladet.
Han säger att det som är avgörande är hur vänskapsrelationen mellan toppolitikerna och festfixaren Bindefeld.