Janssons frestelse utan ansjovis? Det kan bli julbordets verklighet, enligt prognoser från Orkla Foods.
I Skandinavien tillverkas fiskkonserven ansjovis vanligen av skarpsill som kryddats och lagrats. På grund av bland annat hårt väder har fisket försvårats under året.
Letar alternativ
Enligt Orkla Foods, som gått igenom fiskebestånden med bland annat råvaruinköpare och fiskare, kommer antalet ansjovisburkar snart att minska i butikerna. Till jul säljer företaget ansjoviskryddade sillfiléer för att kompensera.
– Det här påverkar oss jättemycket. Det är en av våra största produkter, säger Eva Berglie, presschef på Orkla Foods.
”Katastrof”, konstaterar krögaren Leif Mannerström. Han menar att det är stor skillnad på en Janssons med riktig ansjovis och en utan.
– Men ansjovisen jag ska använda är redan lagrad och färdig, säger han.
Hårt väder drabbar fisket
Förutom det hårda vädret i fiskeområdena, främst Skagerrak, Kattegatt och brittiska öarna, har årets fiskar varit mindre än vanligt, samtidigt som efterfrågan minskat i till exempel Storbritannien. Men bristen ser ut att bli kortvarig – redan till våren ska ordningen vara återställd.
Fakta: Ansjovis
- Ansjovis är den svenska benämningen på den konserv tillverkad av inlagd skarpsill som sedan 1600-talet har använts som ingrediens i maträtter, däribland julbordsklassikern Janssons frestelse.
- Ansjovis är även en fisk, som i inlagd form kallas för sardell.
- Totalt säljs 750 ton ansjovis om året i Sverige, varav 375 ton kring jul.
Källa: NE.se, Orkla Foods