Björn Eriksson, hälso och sjukvårdsdirektör i region Stockholm Foto: Björn Larsson Rosvall /TT, Tomas Oneborg/SvD/TT, SVT

Ansträngt läge i vården inför nyår och trettonhelgen

Publicerad

Utmattadad personal. Återkallad semester. Hög sjukfrånvaro. Läget i vården är ansträngt inför nyårs- och trettonhelgen. Det uppger flera regioner som SVT Nyheter har talat med.

Den andra vågen har inneburit en stor belastning för sjukvården och kanske allra mest för de som arbetar nära patienterna.

– Det är ett jättetryck på våra medarbetare, många har fått tillbringa julen på sin arbetsplats, säger Björn Eriksson, hälso och sjukvårdsdirektör i region Stockholm.

Coronapandemin

Brist på personal

Nu väntar nyårs- och trettonhelgen. En period som nästan alltid innebär en högre belastning. Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att han känner viss oro.

– Det är tillgången till personal som är problemet, säger han.

Lägre bemanning och en hög sjukfrånvaro ställer till det. Redan ansträngd personal riskerar att behöva jobba ännu hårdare.

– Det kan vara så att man omdisponerar personal så att de får vårda fler patienter – där är vi inte än men det är tänkbart.

Jobbar extrapass

I Jämtland/Härjedalen vittnar man också om ett högt tryck.

– Just nu har vi en ledig plats på iva så det är ansträngt – det räcker med en svår trafikolycka så är det fullt, säger Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Flera avdelningar har inte kunnat bevilja semester under jul- och nyår, många har fått extrapass. Hög sjukfrånvaro bland personalen är ett problem även här.

– Bara i dag på hjärtavdelningen hade vi fem sjukskrivningar. Vi provtar vår personal så att man inte blir hemma onödigt länge.

Ingen avmattning

I region Skåne hade man ett ansträngt läge under julen och det ser ut att fortsätta de kommande dagarna.

– Personalen är jättesliten, säger Pia Lundbom, hälso-och sjukvårdsdirektör.

Bemanningen är det stora problemet.

– Det innebär att medarbetarna får jobba många och långa pass, på helger och nätter. Vi har återkallat semester också, framförallt på akutsjukhusen, säger hon.

Nu har man bland annat vänt sig till näringslivet och lärosätena.

– Vi har väldigt många studenter som är inne och jobbar för oss, säger hon.

Risk för patientsäkerheten

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro känner igen sig i beskrivningarna.

– Vi får signaler om att det är väldigt tufft där ute. Det är ansträngt och saknas personal, redan i dag får man prioritera de patienter som behöver få plats, mycket görs men ibland med risk för patientsäkerheten.

Problemen uppstår inte bara på covidavdelningar eftersom personal har flyttats runt för att kunna täcka upp.

– Nu börjar vi nå bristningsgränsen. Det finns ett enormt behov av vila och återhämtning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet