De första coronapatienter som behövde intensivvård registrerades under vecka 10 i första halvan av mars. Sedan gick kurvan brant uppåt och landets sjukhus fick utöka platserna och ställa in alla icke nödvändiga operationer för att mäkta med.
Ungefär en månad senare, den 12 april, vårdades över 500 covidsjuka på landets IVA-platser, vilket innebar att i princip samtliga av de 523 ordinarie intensivvårdsplatserna upptogs bara av coronapatienter.
”Extrem situation”
Så såg läget ut under nästan en månad och som mest vårdades över 550 patienter i slutet av april. Det var först den 8 maj som Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, kunde berätta att siffran äntligen fallit under 500.
– Att vårda 500 svårt covidsjuka och andra inneliggande sjuka på IVA är en extrem situation för vårdpersonalen, sade hon då.
Det tog sedan bara en vecka innan samma siffra föll under 400 den 15 maj.
Kurvan har planat ut
Den senaste tiden har kurvan för intensivvårdade planat ut och inte gått ned lika snabbt.
Antalet nyinlagda sjönk till under 20 per dag den 13 maj, från toppen på nästan 50 patienter under några dagar i april. Men sedan dess har antalet nya IVA-patienter inte minskat, utan legat på 17 till 19 per dag i genomsnitt i över tre veckor.
Så tog det också tre veckor innan det totala antalet som IVA-vårdas fallit med ytterligare ett hundratal.
– Det vårdas 295 patienter i intensivvården med respirator med covid-19, sade Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall på dagens presskonferens.
Gårdagens siffra var 303 personer.
Långa vårdtider
Ytterligare en ljuspunkt var att Socialstyrelsen i dag för första gången såg mer grönt än rött i sin lägesbild på kort sikt.
De långa vårdtiderna för coronasjuka är en av anledningarna till att sjukvården har haft en såpass tung belastning. Mediantiden för de som har behövt IVA-vård är 20 dagar enligt Socialstyrelsen. Vissa vårdas längre än en månad.
Mer statistik om intensivvårdade covidpatienter hittar du här