Antalet utsatta bostadsområden växer

Uppdaterad
Publicerad

Utanförskapet växer i Sverige. 1990 fanns det tre bostadsområden som kunde klassas som verkligt utsatta. I dag är de 136. Det visar en undersökning som folkpartiet gjort och som presenteras i Dagens Nyheter.

Låg sysselsättning, dåliga skol- resultat, lågt valdeltagande och hög brottslighet är kriterierna för de områden som kallas för utsatta i rapporten.

Skåne är enligt fp-rapporten extremt utsatt men även i Västmanland, Öster- götland och Södermanland är utanför- skapet stort.

Nästan en tiondel av Skånes bostadsområden präglades 2002 av utanförskap och i städer som Malmö och Landskrona kunde omkring en femtedel av alla bostadsområden klassas som utanförskapsområden. Också Västmanlands, Östergötlands och Södermanlands län visar uppseendeväckande höga utanförskapstal, något som vittnar om att problem numera når långt utanför storstadsregionerna.

”Jobb är det enda som förändrar”

Regeringen nonchalerar problemet med utanförskapet i samhället, säger Mauricio Rojas.

-Jag förstår att den inte vill prata om dåliga nyheter och säga att den misslyckades, men det borde regeringen ha modet att göra.

Han säger att det viktigaste för att bryta trenden med utanförskapsområden är att människor där snabbt får något att göra.

-Vi säger jobbgaranti. Sysselsättningen är grunden för allt annat. Varenda människa som kan göra en insats ska göra det också, säger han till TT efter folkpartiets pressträff på söndagen.

Om det inte finns några riktiga jobb är det samhället som ska kunna erbjuda arbetsuppgifter i stället för bidrag.

Om ingenting händer är Mauricio Rojas rädd att sociala konflikter kan urarta.

-Det stora problemet är att människor som lever i utanförskap, inte minst unga människor, börjar agera på ett sätt som är skadligt för samhället. De ger tillbaka. Att växa upp så känns kränkande, man vill hämnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.