Meteorolog vid sin skrivbordsplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill man bada får man passa på”. SVT:s meteorolog håller span på när hösten ser ut att komma tillbaka Foto: Sebastian Comar Alm.

Högsommarvärme i helgen – då vänder det

Uppdaterad
Publicerad

I helgen blir det riktig högsommarvärme – SMHI har dessutom utfärdat varning för höga temperaturer i delar av södra Sverige.

Men i början av nästa vecka blir det svalare.

– Redan från måndag kväll och framåt kommer det bli ostadigt väder, säger SVT-meteorologen Emma Härenstam.

Tidigare i veckan slogs ett historiskt rekord. På onsdagen uppmättes 31,1 i Helsingborg – den högsta septembertemperaturen sedan 1975.

– Det är anmärkningsvärt och historiskt. Det är ändå ganska vanligt att man har temperaturer på uppemot 25 grader i början av september, men en så här lång period med över 25 grader är ovanligt, säger Emma Härenstam.

Enligt henne är det uppemot 25 väderstationer som också slagit lokala värmerekord för september.

Mälardalen och västkusten

Under helgen kan vi se temperaturer uppemot 30 grader på sina håll. Varmast väntas det bli i Mälardalen och utmed västkusten under söndagen.

Till och med måndag varnar SMHI för höga temperaturer i stora delar av Götaland samt delar av Sveland. Dagtid kan du räkna med över 26 grader – lokalt även ännu högre.

SMHI:s vädervarning gäller det markerade området. Foto: SVT Grafik

Men under början av veckan visar prognosen mer normala temperaturer för första halvan av september – runt 15 grader.

– Det kommer att bli mer ostadigt väder med regn, blåst och betydligt lägre temperaturer, säger Emma Härenstam.

Är detta sommarens sista suck vi ser den här helgen?

– Att vi ser temperaturer uppemot 30 grader kommer vi nog inte göra här framöver. Det finns något som kallas brittsommar och det är inte omöjligt att vi får en till sista suck av. Men badväder, 25 till 30 grader, det är nog sista slängen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.