“Hur länge ska djupa staten skylla på Ryssland?”, “Bucha False Flag Exposed” och “de är skådespelare” om dödsoffren i Butja. Det är några citat som spridits i flera Facebook-grupper och Telegram-kanaler, som under pandemin spred antivaccin-budskap.
Åsa Larsson är journalist på faktagranskarinitiativet Källkritikbyrån och hon märkte tidigt efter invasionen att rysk propaganda började delas i grupperna:
– Man tar till sig ganska många olika konspirationsteorier om allt möjligt. Det gjorde man långt innan pandemin, under pandemin och nu hela vägen in i kriget.
Även alternativmedier, framförallt inom extremhögern och alternativmedicin, har gått en liknande väg, något som Expo tidigare har berättat om.
Anpassar sitt budskap
Hannah Pollack Sarnecki är forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut och hon har tittat på hur de här medierna har förhållit sig till kriget. Syftet under pandemin har för vissa aktörer varit att sprida oro kring vacciner och ifrågasätta den liberala demokratins legitimitet, säger hon. Det fortsätter man att göra i samband med kriget.
– Vi vet att den här typen av grupper också historiskt har varit bra på att anpassa sina budskap efter rådande samhällsskeenden.
Även om det finns en stark slagsida för rysk propaganda, betonar hon att det finns nyanser och olika förhållningssätt i de här miljöerna. En del kopplar också ihop kriget med pandemin.
– Samma globala maktelit som man menade iscensatte pandemin, iscensätter nu kriget i Ukraina för att distrahera folk från den plan som man hävdar att den globala makteliten har för att etablera ett världsherravälde, säger Hannah Pollack Sarnecki.
I samband med vaccineringen under pandemin spred Ryssland och statskontrollerade medier desinformation om flera vaccin. Något som kan förklara var många i de här miljöerna hämtar sin information ifrån.
– Påståenden som kommer från högsta ledningen i Ryssland diskuteras som sanningar i de här grupperna, säger Åsa Larsson.