Det finns också en oro bland anställda som inte själva tillhör en riskgrupp, men bor med någon som gör det. Foto: Jessica Gow/TT

Apotekspersonalens oro: Personer i riskgrupp jobbar bland sjuka

Publicerad

Apotekspersonal som tillhör riskgrupp för covid-19 är särskilt utsatta eftersom de träffar sjuka människor. Nu kräver Sveriges Farmaceuter att personer i riskgrupp ska kunna stanna hemma med ersättning.

– Det är problematiskt. Vi vill att man skyndsamt löser det, säger Karin Gummesson, ordförande för apotekssektionen. 

I nuläget finns ingen ersättning för den som tillhör en riskgrupp för covid-19 men är frisk nog att arbeta. Apoteksanställda är extra utsatta, enligt Sveriges Farmaceuter, eftersom de riskerar att träffa sjuka människor, samtidigt som det finns liten möjlighet till hemarbete.

– Vi har inga andra arbetsuppgifter för personal. Jag är bekymrad. Det är lite limboland, säger Karin Gummesson, ordförande för apotekssektionen.

Väntar på besked från regeringen

Regeringen arbetar med att ta fram ett förslag för att lösa problematiken, men när det kommer är ännu inte klart. Karin Gummesson menar att bristen på riktlinjer om möjlig ersättning får stora konsekvenser för de som drabbas. 

– Det är inte jättemånga personer det rör sig om, men de måste ha något att leva på.

På många apotek har man nu plexiglas framför kassorna och markeringar på golvet för att kunder ska hålla avstånd. Och den som är sjuk uppmanas att skicka ett ombud.

– Människor kommer till oss när de är sjuka, det är ett problem, säger Karin Gummesson.

”Riskerar att ta hem smittan”

Socialstyrelsen rekommenderar inte bara riskgrupperna att stanna hemma, utan också de som bor i samma hushåll som någon som tillhör en riskgrupp. Det finns en oro bland personer i den gruppen, enligt Karin Gummesson.

– Det är inte speciellt roligt att jobba på apotek och riskera att ta hem smittan.

Samtidigt oroas apoteksanställda, som bor med någon som är sjuk i covid-19, över att behöva gå till jobbet och träffa kunder, som de potentiellt skulle kunna smitta. Riktlinjerna från arbetsgivaren är att den som är frisk ska gå till jobbet. 

– Det är väldigt konstigt. Även om man själv klarar det har vi ganska många sköra kunder. Det är en stress och oro, och när man lyfter det får man höra att man får ta semester eller tjänstledigt utan lön. Det är inte hållbart.

Riskgrupper enligt Socialstyrelsen

• Ålder 70 år och däröver

• Aktiv cancersjukdom

• Pågående eller nyligen avslutad behandling för cancersjukdom (utom hormonell adjuvant behandling)

• Samtidig förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom (kärlkramp, hjärtsvikt, stroke), hypertoni, diabetes med komplikationer, kronisk njursjukdom och njursvikt, kronisk lungsjukdom (annan än astma) eller kronisk leversjukdom

• Fetma (BMI 40 och däröver)

• Neuromuskulär sjukdom (ex. Parkinson, MS, ALS)

• Intellektuell funktionsnedsättning och rörelsenedsättning (flerfunktionsnedsättning)

• Annat allvarligt hälsotillstånd som innebär ökad mottaglighet för Sars-CoV-2 och risk för allvarligt sjukdomsförlopp vid covid-19

Socialstyrelsen har också inkommit med ett förtydligande till regeringen om att även personer med transplanterade organ räknas till riskgrupperna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.