Till vänster: kalender där fredagen den trettonde är i fokus. Till höger: rapparen Tupac Shakur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tupac Shakur dör, bomber över Buckingham Palace och börskollaps. Hör etnologen Jonas Engman om fredagar med datumet den trettonde är extra olycksdrabbade. Foto: Anders Wiklund/TT & Frank Wiese/AP/TT

Är fredagen den 13:e en otursdag – på riktigt?

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det fredagen den trettonde september, en otursdag enligt gammalt skrock.

Men är dagen verkligen ovanligt otursdrabbad?

En fredag med datumet den trettonde inträffar en till tre gånger varje år, 2024 inträffar det två gånger, i september och december.

Och enligt den skrockfulle är fredagar med datumet tretton riktiga otursdagar. Om det verkligen sker fler olyckor dessa dagar är oklart, men här är några exempel på händelser som faktiskt inträffat på fredag den trettonde:

13 maj 1927

Den tyska aktiemarknaden kollapsar och dagen har gått till historien under namnat ”Svarta fredagen”. Kollapsen var ett första tecken på den ekonomiska depression som drabbade världen under 1930-talet.

13 september 1940

Tyskarna fäller bomber över Buckingham Palace i London. Enligt uppgift befann sig drottning Elizabeth och Kung George i byggnaden och drack te. Tre personer skadades varav en dödades. Slottet bombades flera gånger under andra världskriget men fick bara mindre skador.

13 oktober 1972

Ett flygplan havererar i bergskedjan Anderna i gränslandet mellan Argentina och Chile. Ombord fanns medlemmar i ett rugbylag från Uruguay samt ett antal vänner och familjemedlemmar till spelarna.

13 september 1996

Den amerikanske rapparen Tupac Shakur dör. Han skottskadades några dagar tidigare när han åkte i en bil på väg till nattklubben Club 662 i Las Vegas där han skulle uppträda.

13 januari 2012

Det italienska kryssningsfartyget Costa Concordia grundstöter utanför den italienska ön Giglio. I haveriet omkom 32 personer. Costa Concordias befälhavare döms till 16 år i fängelse.

I klippet ovan kan du höra etnologen Jonas Engman om varför vissa känner en oro kring just fredagen den trettonde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.