Arbetslösheten ökar svagt i Halland, men arbetsgivarna ser ljust på framtiden. Foto: TT

Arbetsförmedlingen tar åt sig av kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen behöver bli mindre kategorisk – men resurserna är begränsade. Så säger arbetsmarknadsanalytikern om Özlem Akgun och hennes väg till ett fast jobb.

Trots att Halmstad kommun var i behov av kockar var det enligt Arbetsförmedlingen lättast att få ett jobb inom vården. För Özlem Akgun tog det 11 år innan hon fick ett fast jobb – och hon fick strida för sin utbildning.

Peter Nofors, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, blir förvånad när han läser om Özlems fall.

Val 2018 – #dinröst

– Bevisligen har vi gjort ett misstag. Det är olyckligt och inte snyggt skött, men vi är människor. Alla kan göra missbedömningar.

Behöver bli mindre kategorisk

Peter Nofors är medveten om att man ofta råder utrikesfödda kvinnor att söka sig till vården, eftersom arbetsmarknaden är stor och likaså bristen på personal. Men han berättar att man från Arbetsförmedlingen kan behöva bli mindre kategorisk.

– Här har vi inte varit tillräckligt lyhörda, utan gått ifrån vederbörandes kapacitet och intresse. Det borde inte vara omöjligt eftersom det finns en brist inom restaurangbranschen.

Han vidhåller också att det är en politisk fråga, och vuxenutbildningsmöjligheterna är begränsade i dagsläget.

– Vi har mindre möjlighet att hjälpa arbetssökande att utbildas. Ett stort ansvar ligger på en själv.

Internutbildning på arbetsplatsen

Majoriteten av dem som är arbetslösa i Halland är utrikesfödda.

– De söker jobb – men det handlar om språk och utbildning. Man får ställa om kraven och anställa folk som internutbildas på arbetsplatsen, säger Peter Nofors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet