Bild på arbetsförmedlingens logga och bild på Nadim Herbert som är arbetssökande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varför har du ett glapp i ditt CV?” är en av frågorna Nadim Herbert får på arbetsintervjuer. Hör honom berätta mer om hur det är att vara arbetslös. Foto: Vlada Cakic/SVT, Johan Nilsson/TT

Arbetslösheten kommer att öka – svårast för unga och nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten kommer att öka under nästa år. Det spår Arbetsförmedlingen i sin nya prognos. Arbetsgivarna kommer anställa färre, framförallt inom de branscher där många får sitt första jobb.

– Det känns som man går vidare till intervju på en av femtio jobb man söker, säger arbetssökande Nadim Herbert.

Antalet arbetslösa i Sverige kommer stiga under andra kvartalet 2023, enligt Arbetsförmedlingens prognos. Man räknar med ett genomsnitt på 343 000 arbetslösa 2022, som sedan kulminerar i 360 000 arbetslösa i mitten på 2024, för att sedan minska. Det beror framförallt på att handels- och restaurangbranschen, där många unga får sina första jobb, kommer anställa färre under nästa år. Inflationen och den stundande lågkonjunkturen kommer urholka köpkraften hos konsumenter, och göra att företagen inte kommer anställa lika många säljare och servitörer.

– Som alltid när konjunkturen vänder ner så kommer det drabba dem som inte fått den fasta förankringen på arbetsmarknaden, jag tänker på ungdomar och nyanlända, säger Anders Ljungberg, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

En av fem unga oroliga

Det första steget in på arbetsmarknaden kommer alltså att ta längre tid, tror Arbetsförmedlingen. Även ungdomarna själva är oroliga för sin plats i arbetslivet. Enligt en undersökning Demoskop gjort på uppdrag av utbildningsföretaget Lernia är var femte 18-29-åring rädd för att bli av med jobbet.

För dem som redan har ett jobb ser det dock ljusare ut. Arbetsförmedlingen tror att företagen kommer prioritera att behålla personal. För att möta den ekonomiska situationen tror man därför snarare att man kommer göra färre nyrekryteringar.

– Då hårdnar ju konkurrensen om de lediga jobben. De som inte har en lång yrkeserfarenhet får då svårare att konkurrera, säger Anders Ljungberg.

Arbetslöshet ger mer arbetslöshet

Ett senare intåg på arbetsmarknaden ökar risken att bli arbetslös senare i livet. Det visar forskning från bland annat Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Att fler unga får vänta längre på det första jobbet under nästa år kan alltså även få konsekvenser längre fram. Arbetssökande Nadim Herbert tycker dessutom att det blir svårare att få jobb ju längre tid man varit arbetslös.

– Jag vill ha ett jobb. Många kanske tror att man är lat, men man gör sitt yttersta för att få det. Men ibland räcker inte det, säger han.

Hör Nadim berätta mer om att vara arbetslös i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.