• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Arbetslösheten fortsätter öka dramatiskt: Historiskt hög siffra

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten fortsätter att öka dramatiskt. Arbetsförmedligen bedömer nu att 11,4 procent kommer att vara arbetslösa i början av nästa år.

– Det är enormt höga siffror och mycket högre än vad vi kunde förutse när krisen startade, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.

Coronakrisens effekter på arbetsmarknaden väntas bli större och mer långvariga än vad Arbetsförmedlingen tidigare förutspått. Det meddelade myndigheten när de under tisdagen presenterade arbetsutsikterna för 2020 och 2021.

Sedan utbrottet tog fart i Sverige i början av mars har 83 000 personer varslats om uppsägning och arbetslösheten har snabbt stigit till 8,8 procent.

Men de dystra siffrorna väntas tillta ytterligare under det kommande året. Arbetsförmedlingen bedömer att arbetslösheten kommer att fortsätta öka dramatiskt under 2020 och nå taket på 11,4 procent i mars 2021.

– Det är en historiskt hög siffra. Det är toppen vi pratar om då, sedan kommer det under 2021 i genomsnitt ligga på 11 procent, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar och fortsätter:

– Det är enormt höga siffror och mycket högre än vad vi kunde förutse när krisen startade.

600 000 arbetslösa 2021

Trots att smittspridningen börjat avta och flera länder så sakteligen börjat öppna, spår Arbetsförmedlingen att många av de coronarestriktioner som finns kommer vara nödvändiga fram till 2021.

– Det gör att vi bedömer att krisen kommer bli mer långvarig än vi tidigare har trott, säger Annika Sundén, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

I dag är 455 000 inskrivna som arbetslösa. I mars 2021 väntas siffran överstiga 600 000 personer. Samtidigt riskerar antalet långtidsarbetslösa öka till 200 000 personer, vilket är historiskt höga nivåer. Värst drabbade är unga och utrikesfödda utan gymnasieutbildning.

”En del jobb kommer försvinna”

Enligt Annika Sundén har krisen fört med sig att företag i allt högre grad börjat ställa om och effektivisera, en process som påbörjades redan innan krisen till följd av digitalisering och ny teknik.

– Vi ser tydliga tecken på att det har snabbats upp under krisen. En del jobb kommer helt enkelt att försvinna. Det betyder att arbetslösa måste vara beredda att ställa om och ta jobb i andra branscher, säger hon.

Trots de dystra utsikterna finns det anledning att se ljus i tunneln, menar Maria Mindhammar.

– Det finns absolut hopp. Men nu gäller det att kompetensutveckla sig och hålla kontakt med arbetsmarknaden och inte ge upp. Det här kommer att vända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.