Den skyddsutrustning som krävs för att vårda covidsjuka kan utgöra ett arbetsmiljöproblem i värmen, menar Peter Larsson, arbetsmiljöexpert. Foto: Kommunal/TT

Arbetsmiljöexperten: ”Arbetsgivaren måste riskbedöma verksamheten”

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsutrustning, rädsla och känslan att vara utarbetad, det är de ämnen som är mest utmärkande bland de frågor som hemtjänstpersonal vänder sig till fackförbundet Kommunal med. Efterfrågan på att få testa sig som personal är också hög.

Frågor kring skyddsutrustning är det kommer in mest frekvent till fackförbundet Kommunal sedan pandemin bröt ut, enligt enhetschefen Kristina Svedin. 

– Det är fortfarande rädsla och frågor om skyddsklädsel som syns mest. Även mycket kring ombyteskläder, tvättmöjligheter och minutscheman, säger hon.

Värmen i kombination med skyddskläder är en vanlig fråga, enligt Kristina Svedin.  

– Det är fruktansvärt påfrestande att jobba i värmen i skyddskläder, dessutom i rädsla. Vi får också in information om att flera arbetsgivare fortfarande återanvänder engångsutrustning.

Semesterfrågan, samt möjligheter att vara hemma om man exempelvis tillhör en riskgrupp, eller bor med någon som gör är mycket vanliga, om man vill ge en ögonblicksbild av hur läget ser ut precis nu, menar Kristina Svedin.

”Det gick en pandemi i frågorna”

Ett par månader in i pandemin har mängden med arbetsmiljöfrågor till kommunal minskat väsentligt, enligt Peter Larsson som är arbetsmiljöexpert på Kommunal. 

– Jämför man med för några månader sedan, så är det ytterst få frågor vi får in nu, säger han. 

Den senaste frågan han fått från ombudsmännen är om man kan tvingas att testas för corona av sin arbetsgivare. Men de flesta frågor handlar om samma sak, enligt Peter Larsson.

– Det har varit mycket gällande skyddsutrustning och munskydd, det gick en pandemi i de frågorna också. Nu har det dock lugnat sig och handlar mest om arbetssituationen i värmen. 

”Stort problem”

På många arbetsplatser så finns det nu tillgång till mer utrustning nu än i början av pandemin, men skyddsutrustningen i sig utgör också ett problem.

– Det är ett stort arbetsmiljöproblem. Ska man jobba länge med full skyddsutrustning och visir i hög värme, måste arbetsgivaren göra en riskbedömning av verksamheten, säger Peter Larsson. 

 Arbetsgivaren bör säkerställa att arbetet är genomförbart i det varma vädret. 

– Vätska måste man exempelvis få i sig, det är varmt att jobba i den utrustning som behövs för att vårda covidsjuka, säger Peter Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.