• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Flicka sitter i en säng och tittar på en platta och håller i en nalle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arelie Aschans postcovid ledde bland annat till ångest och att hon trodde att någon försökte förgifta henne. Foto: SVT

Arelie har postcovid: ”Jag trodde att någon försökte döda mig”

Uppdaterad
Publicerad

När Arelie var 10 år fick hon covid. Efter det kom symptom som till exempel ångest, magsmärtor, trötthet och ledvärk. Nu är hon 14 och har efter många vårdkontakter fått diagnosen postcovid. Det berättar hon i Fråga doktorn.

För fyra år sedan blev Arelie Aschan lindrigt sjuk. Hon blev frisk ganska fort, men en månad senare blev hon hängig igen och hade feber i ett dygn. Efter det kom vitt skilda symtom efter varandra.

– Vi räknade upp till ett 30-tal symptom och det gjorde att det var otroligt svårt för oss att greppa vad som hade hänt, säger Arelies mamma Tesi Aschan.

Arelie var bland annat så trött att hon knappt orkade lämna sitt rum.

Mamman föreslog test för postcovid

De träffade till en början flera läkare men ingen kunde hitta någon diagnos. En föreslog att hon kanske hittade på och en psykolog skrev att hon var hypokondrisk – vilket försvårade möjligheten att få vård ytterligare, berättar Arelie. Till slut föreslog Tesi Aschan att läkaren skulle testa om Arelie nyligen haft covid, vilket senare ledde fram till diagnosen postcovid.

Nyligen presenterade Socialstyrelsen sin utredning som ska öka kunskapen om postcovid inom vård och socialtjänst. Utredningen skulle bland annat sprida kunskap om hur diagnosen ställs.

Postcovid kan påverka skolgången

I ett pressmeddelande skriver Socialstyrelsen att särskilt barn kan behöva få en bedömning inom specialistvården eftersom långvariga besvär kan påverka barnets skolgång.

– Det är viktigt att utreda, lindra symtom och ge stöd, även om orsaken till de långvariga besvären efter en covidsjukdom inte alltid går att klarlägga. Vården behöver göra en individuell bedömning där hänsyn tas även till patientens tidigare sjukdomshistoria. Det är många gånger ett pussel som behöver läggas, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen i pressmeddelandet.

Arelie är fortfarande sjuk, men nu orkar hon med åtminstone halvdagar i skolan och flera symtom har lindrats. I klippet ovan berättar hon om hur sjukdomen har yttrat sig.

Fråga doktorn om Arelie Aschan, postcovid och den nya utredningen sänds på måndag klockan 18:45 i SVT1 eller SVT Play.

POSTCOVID

Om man fortfarande har symptom tre månader efter en covid 19-infektion, eller får nya symptom utan annan förklaring, brukar det kallas postcovid.

För de flesta avtar symptomen gradvis, men vissa får allvarliga och långvariga symptom.

Enligt 1177 behöver man utredas för att få diagnosen postcovid. Symptomen kan variera och många har flera symptom samtidigt. Patienter kan behöva både behandling och rehabilitering för att må bättre. Vissa patienter behöver även specialiserad vård.

Källa: 1177 och Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.