Polisarresten på Aminogatan i Göteborg var en av de mest anmälda 2012. När polisledningen i Västra Götaland började undersöka anmälningarna, framträdde ett tydligt mönster. Samma arrestvakter jobbade när intagna misstänks blivit utsatta för våld och kränkningar. Idag har fem polisanställda tvingats sluta. Men befälen jobbar kvar inom polisen, visar SVT:s granskning.
Samma arbetslag när övergreppen skedde
Det var en anställd på polisarresten på Aminogatan i Göteborg som larmade ledningen om att de egna kollegorna använt omotiverade övergrepp på intagna. Det hände i december 2012. Utredningen som då gjordes visade att ett särskilt arbetslag ofta jobbade när händelserna som anmäldes skedde.
Fem visstidsanställda vakter har nu fått sluta sina jobb på arresten och polishuset. Men tre inblandade befäl, var tillsvidareanställda, och vid SVT:s granskning visar det sig att de jobbar kvar inom polisen i Västra Götaland. En jobbar till och med och med kvar på polisstationen på Aminogatan.
– Det var en allvarlig situation på arresten förra året, medger polismästare Carina Persson i Västra Götaland.
Misstänkt sexövergrepp
SVT har granskat anmälningarna om allvarliga incidenter på Aminogatans polisarrest under 2012. Det visar sig att av de 67 anmälningarna, så rör sig 18 om att intagna misstänks ha blivit utsatta för våld av arrestpersonalen. En handlar om påstått sexövergrepp och i fem fall misstänks de intagna inte ha fått tillgång till medicin och sjukvård – vilket de enligt lag har rätt till.
Ingen av de som misstänks ha utsatt de intagna för våld och kränkningar är i dag fällda. En står åtalad för ofredande, han ska ha slagit en intagen tre gånger och skrikit nedsättande ord. Två andra före detta arrestvakter väntar på åtalsbeslut, misstanken om brott handlar också om ofredande. Resten av internutredningarna är nedlagda.
Polisledningen beslutade i början på 2013 om ett åtgärdsprogram för arrestverksamheten. Man ska införa kameraövervakning på arresten, så att allt som sker där ska kunna gå att kontrollera i efterhand. Dessutom ska ett digitalt dokumentationssystem införas. Men under hösten har inget av detta blivit verklighet.
Emil dog i arresten
SVT har granskat dödsfallet på Emil Broberg, som inträffade på samma arrest i mars 2013 – alltså nästan tre månader efter att polisledningen fått indikationer på att saker och ting inte stod rätt till vid arresten. SVT:s granskning av Emil brobergs död visar att polisen inte tagit varningstecken på att Emil behövde sjukvård på allvar. Att han dött i cellen, upptäckte de vid frukostutdelningen på morgonen.
Trots att polismästare Carina Persson lyfter fram att man tar bristerna vid arresten på Aminogatan på största allvar, så har hon ingen kunskap om omständigheterna kring hur Emil Broberg kunde ligga och dö i sin cell där.
– Jag har svårt att svara på omständigheterna kring det fallet, säger hon till SVT.
På frågan om varför inte kameraövervakningen kommit på plats, trots att man såg att behovet fanns redan i vintras, säger hon:
– Det hade varit önskvärt om det gått fortare. Men vi har gjort mycket annat också. Vi jobbar intensivt med att det här inte ska hända igen.
SVT:s granskning av landets arrester visar att när det sker allvarliga incidenter i form av brist på läkarvård och dödsfall i cellerna, så är det svårt att utreda i efterhand vad som egentligen skett. Ofta saknas dokumentation, och läkare tillkallas inte trots att lagen är tydlig med att så ska ske. Dessutom ställs ingen till svars när människor dör eller skadas allvarligt i polisarresterna.