• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lisa Kaati, forskare i datavetenskap, tror att datorer kan bli användbara i kampen mot extremism. Foto: Janerik Henriksson, TT/Lars Pehrson, TT.

Artificiell intelligens ska hjälpa till att hitta terrorister på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Datorer kan lära sig att känna igen olika personligheter på sociala medier och på så vis upptäcka dem som är benägna att ta till våld. Det tror FOI som satt ihop ett forskningsprojekt – inspirerat av Donald Trumps valkampanj.

Vissa personlighetsdrag har visat sig öka benägenheten att ta till våld och strida för sin sak – något som är högst intressant i kampen mot extremism. Men när det handlar om extremism och terrorism kan man knappast be folk att fylla i ett personlighetstest – istället vill ett forskningsteam på Totalförsvarets forskningsinstitut nu lära datorer att ”nosa upp” vissa egenskaper.

– Vi tror att datorer kan hjälpa oss att fånga upp olika personlighetsdrag genom att analysera text och annan aktivitet på sociala medier, säger Lisa Kaati forskare i datavetenskap.

Agenda

Två egenskaper kan spela särskild roll

Hittills har forskarna i projektet, som består av både psykologer och datavetare, hittat runt 40 personlighetsdrag som bedöms kunna spela roll. Bland dem nämner Lisa Kaati särskilt två: Ett ”dikotomt tankesätt”, alltså föreställningen att det alltid finns ett rätt och ett fel, och ”neuroticism”, alltså instabila drag.

– Är man väldigt nervös av sig så kommer man förmodligen ha svårt att bli en självmordsbombare men har man en förenklad världsbild där det bara existerar rätt och fel så kommer man alltid vilja strida för det man uppfattar som det rätta, säger Lisa Kaati.

LÄS MER: Terrorforskaren: ”Utvecklingen är oroande”

Inspiration från Trump-kampanj

Tanken på att studera personlighetstyper kom efter Trumps valvinst i USA. Företaget Cambridge Analyticas påstods då ha spelat en viktig roll med sin metod att analysera människors personlighetstyp utifrån deras digitala fotspår. Trump-kampanjen använde sig av företaget för att identifiera osäkra väljare – och skicka ut skräddarsydda politiska budskap till dem.

Nu vill forskarna göra en modell som fungerar på svenska texter. Lisa Kaati understryker att forskningen ska ses som en liten del av en större hotbedömning.

– Det är mer som en gallringsmetod för att välja ut vilka man ska titta närmare på. Den här typen av tekniker kommer aldrig att användas av brottsbekämpande myndigheter för att godtyckligt identifiera personer med vissa personlighetsdrag.

Agenda special om radikalisering och terrorhot

Ständiga terrordåd i Europa och ökad radikalisering i Sverige. Hur ska våldsideologin motverkas och terroristerna stoppas? Experter och politiker i ett förlängt Agenda special. Se Agenda på söndag 21:10 i SVT2 eller på SVT Play.

Missa inte SVT:s dokumentärer om IS och terrorhotet

Se Dokument utifråns special om terrorrörelsen IS. Klicka på länkarna för att komma till dokumentärerna i SVT Play:

Terror i Europa

En unik inblick i hur IS hemliga terrornätverk arbetar i Europa och vad som görs för att bekämpa dem.

Så skapades IS

Trots tydliga varningssignaler lyckades USA missa framväxten av en av historiens värsta terrororganisationer. Hur kunde det ske och vems var egentligen ansvaret?

Allahs soldater

Efter attackerna i Paris och Bryssel lyckas en journalist med dold kamera infiltrera en grupp jihadister i Frankrike. Med hjälp av falsk identitet och en uppdiktad personlig historia har han under sex månader kommit nära ledaren för den cell som kallar sig för Allahs soldater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet