Kritikstormen mot nedskärningarna inom assistansen för svårt funktionshindrade vill inte lägga sig. Frågan påminner allt mer om den så kallade ”stupstocken” – alltså alliansregeringens problem inför valet 2010 när svårt sjuka blev utförsäkrade.
– Jag känner en stor sorg att det var här hon avled, säger den ms-sjuka kvinnans personliga assistent Cecilia.
”Hade inte behövt vara ensam här”
Cecilia står på platsen där den svårt ms-sjuka kvinnan som hon var assistent åt hittades död av städpersonal. Kvinnan dog på en offentlig toalett.
– Om hon hade fått den hjälp hon behövde efter sina behov hade hon inte varit ensam här, säger Cecilia.
Kvinnan försökte gå på toaletten själv men fastnade – och hittades först klockan tio på förmiddagen påföljande dag.
Hade fått färre assistanstimmar
Den 57-åriga kvinnan hade sökt mer hjälp, fler timmar med personlig assistans, men precis fått besked om att timmarna tvärtom skulle bli färre. Motivet till nedskärningen: Hon ansågs klara sina toalettbestyr själv.
– Sådant här ska inte behöva hända i Sverige, det är så ohyggligt sorgligt, säger Cecilia.
Franchell: Högt spel av regeringen
Ledarskribenten Eva Franchell är en av många som har engagerat sig i den döda kvinnans öde. Hon tycker att den rödgröna regeringen spelar ett högt spel.
– Därför att det inte går att få med sig väljarna på att man sparar på de allra svagaste i samhället, säger Eva Franchell.
”Uppenbar avsikt att skära ner”
– Det är uppenbart regeringens avsikt att skära ner. Det är helt klart att de har bett Försäkringskassan att skärpa kraven för att få ersättning och det finns en utredning nu som ska arbeta med utgångspunkten att man måste minska kostnaderna, säger nationalekonomen Stefan de Vylder.
Kostnaderna för den statliga assistansen har ökat rejält. Det är inte fler som får assistans, utan det är antalet timmar per person som ökar. Utgiften per person med assistans har ökat från en miljon kronor 2005 till närmare två miljoner i år. En utveckling som oroar regeringen.
”Det är en ganska billig reform”
– Det gäller att räkna rätt och ser man brutto så ser det jättedyrt ut. Men om man tittar på alternativen tror jag att det är en ganska billig reform. Kanske tre fjärdedelar går tillbaka till den offentliga sektorn i form av skatter, och det ger ju jobb åt kanske 80.000 människor och man frigör väldigt många anhöriga som annars skulle få dra ett tungt lass, säger Stefan de Vylder och fortsätter:
– Alternativet är då att hamna på en institution om man har funktionshinder, och det är ju väldigt dyrt och framförallt får man en mycket sämre livskvalité.
Blogginlägget som blev viralt
För sex år sedan var det en annan regering och en annan debatt som dominerade: Den om stupstocken, där sjuka människor utförsäkrades.
– Ja det kommer jag i håg. Den iskalla politiken som höll på att fälla regeringen Reinfeldt, säger Eva Franchell.
Emelie Holmquist skrev ett blogginlägg som spreds som en löpeld. Hon skrev om sin kroniskt sjuka mamma Annica som blivit utförsäkrad. Det var i slutet av valrörelsen 2010.
Sjuka Annica fick rätt till sist
Annica Holmquists sjukdom är kronisk. En tumör på hypofysen fick olika kroppsdelar att växa. När den opererades bort var skadan redan skedd. Händerna duger inte mycket till längre, till exempel. Hon fick till sist rätt och är i dag förtidspensionär.
– Det som är mest upprörande och frustrerande är att de sade att de som har rätt till det ska få sjukpenning – och så fick inte du det! Om någon skulle ha det så var det väl du, säger Emelie till sin mamma.
Tillsammans följer de utvecklingen kring hur det går för de funktionsnedsatta i behov av assistans. Emelie som är aktiv vänsterpartist är förbannad:
– Välfärdssamhället är ju ingenting värt om folk inte känner att de kan få hjälp när de behöver.
”Påminner om min egen situation”
– Det här påminner mig så mycket om min egen situation sex år tidigare. Vad kommer sedan? Och det här fruktansvärda med den där kvinnan som dog ensam på en toalett, säger Annika Holmquist.
Fotnot: Cecilia vill bara medverka med sitt förnamn.
Reportage i Agenda söndag 6 november kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Se programmet här, direkt eller i efterhand.
Assistansersättningen
Enligt regeringens höstbudget var de totala kostnaderna för assistansersättningen 29,8 miljarder kronor 2015. Antalet personer som beviljats personlig assistans var 16.100, vilket innebar en kostnad på knappt två miljoner kronor per person.
Tio år tidigare, 2005, var totalkostnaden 14,3 miljarder kronor och 13.400 personer hade beviljats personlig assistans, vilket innebar en kostnad på drygt en miljon kronor per person.