Ledningsstolpe tillhörande landförbindelsen av högspänningsledningen Baltic cable utanför Trelleborg. Baltic Cable mellan Sverige och Tyskland går mellan Trelleborg och Lübeck-Herrenwyk. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Avbrott i utlandskablar har pressat ned svenska elpriser

Publicerad

El-kablar till Polen och Danmark har varit bortkopplade den senaste veckan. Resultatet? Södra Sverige har haft den billigaste elen sen början på augusti.

– Ju mer Sverige exporterar desto mer el behövs och då blir det dyrare el-produktion som tas i bruk. Allt detta påverkar eftersom elpriset generellt är högre i våra grannländer, säger Svenska kraftnäts strategiska driftschef Erik Ek.

Elpriset i elområde 4 (södra Sverige) har legat på 104 Euro/MWh i snitt vecka 39. 

– Alltså drygt en krona per kilowatt. Det är det lägsta sedan vecka 31 i början på augusti. Orsaken är att flera kablarna till utlandet varit avstängda. 

Svenska Kraftnät passar på att göra planerade underhåll nu, för att slippa göra avbrott för service under vintern, då Sverige är mer beroende av import. Därför är bland annat kabeln till Polen avstängd för service. Men också vissa av förbindelserna till Själland i Danmark. Det betyder att kapaciteten att exportera el söderut minskat. 

Sveriges priser smittas av andra länder

Att priset sjunker när kablar inte fungerar kan låta konstigt, men det följer den logik som styr elmarknaden. Sverige är enligt EU – regelverket skyldiga att erbjuda andra länder möjlighet att köpa den el som finns i Sverige, så länge det finns kapacitet i kablarna. Man brukar säga att Sverige därigenom smittas av de höga priserna i andra länder. 

EU bygger ju på fri rörlighet för varor och tjänster; även el; så med mindre exportkapacitet minskar smittan. Borde då Sverige stänga fler kablar under en längre period för att hålla nere priserna? Nej, säger Svenska Kraftnät. Det skulle slå tillbaka mot oss själva.

– Sverige behöver import när det är kallt, och vår förbrukning är som störst, elmarknaden är europeisk, säger Erik Ek. 

Kablarna till Danmark och Polen beräknas tas i bruk igen under till helgen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.