Flera moderater, bland dem Mikael Odenberg och Maria Abrahamsson, berättar nu om toppstyrningen inom M. ”Du blir utsatt för tryck”, säger Odenberg. Foto: TT

Avhoppare talar ut om toppstyrningen inom M

Uppdaterad
Publicerad

Nu berättar flera moderater om trycket att tycka lika inom partiet. – Man övertygades att böja sig för majoriteten, säger en före detta riksdagsledamot.

Rolf K Nilsson (M) är i dag lokalpolitiker på Gotland, men satt i försvarsutskottet under förra mandatperioden och hoppade av för att han var oense med partiledningen om försvaret.

– Vad hände om någon protesterade på gruppmötet?

Val 2014

Man protesterade inte.

– Ingen aldrig någonsin?

– Jo men då övertygades man. Då övertygades man om att ändå böja sig för majoriteten.

Före detta försvarsminister Mikael Odenberg (M) var gruppledare i riksdagen, och den som hade som ansvar att se till att den moderata gruppen i riksdagen röstade med partilinjen.

Knapptryckare

– Om du sticker ut där och säger att ”nej det här beslutet vill inte jag rösta på för det tycker inte jag”, då blir du utsatt för tryck. Men det värsta kommer från de ledamöter som delar din uppfattning i sak, som håller med, men inte våga säga det högt. De kommer att tycka att varför ska han få rösta efter sin övertygelse när jag inte får det?

– De som sa att de bara är knapptryckare? Man räknades inte förutom att trycka på den där knappen?

– Ja, jag hade väl inte den självbilden när jag var riksdagsledamot, men i någon mening ligger det ju något i det, säger Mikael Odenberg (M).

Kan inte vinna alla strider

Maria Abrahamsson (M) är riksdagsledamot idag, och hon tycker inte heller att det är högt i tak på partiets gruppmöten:

– Upplever du att ni säger ert hjärtas mening?

 – Nej... Om jag säger så här. Jag tror inte att hundrasju personer på varje möte en gång i veckan tycker precis lika, men ofta, inte alltid men ofta har man det intrycket. Den bilden har satt sig att vi tycker precis lika.

– Men jag vet ju att jag är inte överens om detta men jag avstår från att säga nåt, för jag tycker kanske att man inte kan vinna alla strider. Men det vore ju mysko om alla tyckte så exakt likadant vid samma tillfälle, säger Maria Abrahamsson.

Från skattesänkningar till skattehöjningar

I skattesvängen, omslaget, gick partiets alla företrädare på kort tid från att vara för skattesänkningar till skattehöjningar.

På partiets Sverigemöte i Göteborg i april använde flera kommunpolitiker till och med partiledningens ordval: ”krona för krona” och ”vi lovar inte allt till alla”.

– Nu står vi i ekonomin så att vi krona för krona måste finansiera reformer, även på den statliga nivån, sade Sten Nordin (M) finansborgarråd i Stockholm.

– Nu handlar det om krona för krona, vi lovar inte allt till allt och alla, utan det vi lovar det tänker vi hålla, sade Anna Tenje (M) från Kronoberg.

– Då måste vi också börja att se till att varje reform finansieras krona för krona, vi kan inte lova allt till alla, utan vi måste säkerställa den svenska ekonomin, sade Martina Mossberg (M) kommunalråd i Haninge.

Borg tillbakavisar

Men finansminister Anders Borg (M) tillbakavisar alla anklagelser om toppstyrning:

– Jag har hört att det är du och Fredrik Reinfeldt som bestämmer allt i partiet?

– Det är inte en uppfattning jag delar. Vi har partistämmor, vi har en allians och vi har förhandlingar med de andra partierna. Vi har haft arbetsgrupper inom vårt eget parti.

– Men när du eller Fredrik Reinfeldt håller tal och man sedan intervjuar moderata partiföreträdare så upprepar de era ord, ibland ord för ord – vad säger det om partiet?

– Den upplevelsen har nog inte jag haft.

Vem säger emot Reinfeldt?

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säger också sig ha en öppenhet för andra i partiet.

– Vem säger emot dig idag?

– Jag tror mig ha markerat en öppenhet i den krets som arbetar närmast mig, där alla har en möjlighet att säga emot mig och där många av dem också gör det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet