• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Industriavtalet sätter nivå som resten av avtalen brukar förhålla sig till. Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

Mycket talar för avblåst avtalsrörelse – en miljon svenskar berörs

Uppdaterad
Publicerad

Industriavtalets så kallade opartiska ordföranden föreslår att förhandlingarna skjuts upp tills i höst. Den 31 mars löper avtalet ut, nu vill man ajournera förhandlingarna tills den 1 oktober, något som påverkar runt en miljon arbetstagare.

– Det är ju den osäkra situationen som råder nu både möjligheterna att genomföra förhandlingarna och vilka förutsättningar som kommer att finnas i samhället och ekonomin säger, Erland Olauson, opartisk ordförande för förhandlingarna om ett nytt industriavtal.

Han kan inte erinra sig att man någonsin tidigare tagit till den här åtgärden.

Coronapandemin

Under tiden vill man att gällande avtal förlängs till den 31 oktober. Nu har parterna tills i morgon fredag klockan 13:00 på sig att svara. IF Metall och Unionen svarar att man återkommer under fredagen med kommentarer. Teknikföretagen säger samma sak.

En miljon industriarbetare berörs

Förhandlingarna berör runt en miljon personer i industrin, men sätter också det så kallade märket, den nivå som också resten av lönebildningen och avtalen brukar förhålla sig till. 

Under 2020 skulle arbetsgivarorganisationer och fackföreningar förhandla kollektivavtal som reglerar löner och arbetsvillkor för drygt 2,8 miljoner löntagare. Tidigare i veckan sade fackförbundet Kommunal att man vill skjuta upp sina förhandlingar med Sveriges kommuner och regioner om ett nytt avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet