Hovet meddelade på måndagen att prins Carl Philips och prinsessan Sofias respektive prinsessan Madeleines och herr Christopher O’Neills barn inte längre ska tillhöra det svenska kungahuset.
Riksmarskalk Fredrik Wersäll säger att barnen i framtiden ”inte förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som kommer an på statschefen”.
– De kommer att betraktas mer som privatpersoner och kommer inte att ha begränsningar när det gäller att ta anställning eller bedriva näring som är förknippat med att vara kunglig höghet, säger Wersäll.
Hur reagerar prins Carl Philip och prinsessan Madeleine på beslutet?
– De känner sig helt bekväma med detta och tycker att det är en naturlig utveckling. Det ser det som positivt att deras barns roll blir väldigt tydlig på det här sättet, säger Wersäll.
Kan det vara fler personer som petas ur kungahuset?
– Man ska nog inte se det här som en petning. Det här är en avgränsning för vilka som på ett naturligt sätt ska ha officiella åtaganden och någon fortsättning av den utvecklingen har jag svårt att se för närvarande, säger Fredrik Wersäll.
Inget apanage
Prins Alexander, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne kommer även i fortsättningen att vara medlemmar av kungafamiljen. Däremot kommer deras försörjning inte längre att vara tryggad genom det kungliga apanaget, det vill säga kostnaden i den svenska statsbudgeten för kungliga hov- och slottsstaten.
Riksmarskalk Fredrik Wersäll tror inte att dagens beslut kommer att minska hovets kostnader.
– Anslaget fördelas i princip till syskonen och det avser att täcka deras officiella åtaganden, säger Wersäll.
Riksmarskalken säger också att de officiella åtaganden inte kan förväntas minska.
– Jag kan inte se att det påverkar den totala ekonomin. Den delen av anslaget som går till prinsparet och prinsessan Madeleine är en utomordentligt liten del av det totala anslaget, säger Wersäll.