– Jag var med under krisen på 1990-talet. Det vi ser nu påminner om upptakten av den. Jag är rädd för att det kommer att bli mycket värre, säger Jonas Wihlstrand, generalsekreterare för Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner.
I klippet ovan hör du Jonas Wihlstrand om hur Stadsmissionen märker att många barnfamiljer har det svårt i jul.
Stadsmissionen finns i tio regioner i landet och har en bra överblick.
– När jag pratar med mina kollegor inom andra hjälporganisationer och inom kyrkan så ger de samma bild, säger Jonas Wihlstrand.
Exempelvis kan Frälsningsarmén se en markant förändring i hjälpbehovet på vissa orter. Ett av de ställen där det märks tydligt är på Söderkåren i Stockholm. Förra året delade de inför julen ut ungefär 200 presentkort till behövande i söderort och kommunerna söder om Stockholm. I år har de än så länge fått in ansökningar på 400 presentkort.
Ingen tydlig statistik om fattigdom
Även länsstyrelser runt om i landet vittnar om att folk påverkas av det ekonomiska läget. I deras senaste sammanfattning av läget i Sverige skriver de: ”Fortsatt rapportering om att enskilda har ett ökat behov av stöd på grund av prisökningar, vilket indikerar att fler riskerar ekonomisk utsatthet samt påverkan på liv och hälsa. Organisationer inom civilsamhället som stödjer utsatta med livsmedel ser ett ökat behov av stöd bland flera målgrupper.”
Förändringen har dock inte hunnit slå igenom i den offentliga statistiken ännu.
– Ett problem som vi har i Sverige är att det inte finns någon tydlig statistik om fattigdom. Vi vill ha en definition av fattigdom som på allvar fångar människor i stor utsatthet. Sedan behövs det en handlingsplan för att minska utsattheten, säger Jonas Wihlstrand.