Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi fick signaler om att många barn och unga mår dåligt” – Mia Lehnberg och Meg Wallin berättar om arbetet med ”Tillsammans för varje barn” och visar verktyget Må bra-hjulet, som används för att hitta rätt åtgärd. Foto: Hannes Forssell/SVT

Här ökar gymnasiebehörigheten kraftigt – skotsk modell tros ligga bakom

Uppdaterad
Publicerad

Efter signaler om att många barn och unga mår dåligt startade Falu kommun Tillsammans för varje barn – ett arbete där kommunen jobbar tillsammans med regionen för att fånga upp unga som har det tufft. Arbetet verkar nu ha gett resultat.

Tillsammans för varje barn ingår i en satsning från Skolverket och Socialstyrelsen. Det går ut på att samordna insatser från skola, elevhälsa, socialtjänst och sjukvården när det behövs.

Inspirationen till arbetet har hämtats från en modell som används i Skottland. Hälsinggårdsskolan och två förskolor ingick i pilotsatsningen som startade 2018.

Kraftigt ökad gymnasiebehörighet

På Hälsinggårdsskolan verkar satsningen också ha gett resultat. Magnus Nordahl, sektionschef på Falu kommun, menar att det är svårt att veta de exakta orsakerna, men andelen som går ut nian med gymnasiebehörighet har ökat kraftigt.

– Tidigare låg det på 82 procent och nu är det uppe på 94 procent, säger han.

Samma modell används nu också i grundskolorna i Bjursås, Grycksbo, Sågmyra och Britsarvet. Alla förskolor i Falu kommun deltar också i arbetet.

– Ambitionen är att implementera detta i alla skolor successivt, säger Meg Wallin, utvecklingsledare för Tillsammans för varje barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.