Barnminister Åsa Regnér (S) Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Barnministern: ”Vi som samhälle kan lära oss mer”

Uppdaterad
Publicerad

Barnminister Åsa Regnér beklagar att det finns brister i mottagandet av asylsökande barn. Hon menar att många av bristerna redan har börjat åtgärdas.

I dag lämnade Barnombudsmannen (BO) över en rapport om hur asylsökande barn tagits emot i Sverige under 2015 och 2016. I rapporten framgår det bland annat att rättsäkerheten vid barns asylprövningar har brustit. Barn har inte fått tolk på sitt eget språk och flickor har vägrats få kvinnlig person vid intervjun på Migrationsverket vilket gjort att de inte vågat berätta om att de hotats om bland annat barnäktenskap.

– Jag utgår från att Migrationsverket förbättrar sina metoder när det gäller att möta barn på flykt, säger Regnér.

Beklagar att barn kommer i kläm

Har barnens bästa varit i fokus?

– Det ska det ju vara, men jag tror att vi som samhälle kan lära oss mer.

Hösten 2015 kom rekordmånga asylsökande barn till Sverige.

– Det ställde saker på sin spets. Det fick konsekvenser. Alla inblandade försöker göra det här så bra som möjligt men det finns brister utan tvekan. Jag beklagar att barn kommer i kläm.

Förbättring är påbörjad

I rapporten föreslår BO flera åtgärder för att förbättra mottagandet. Det handlar bland annat om att stärka barnens rättigheter, säkerställa deras trygghet, skydd och rätt till utbildning.

– Vi har påbörjat förbättringsarbeten på alla de punkter som Barnombudsmannen pekar ut men vi ska studera den här rapporten noga för att se vad olika departement kan bidra med.

Några exempel på förbättringar som gjorts uppger Regnér är att regeringen infört mer rättsäkra metoder för åldersbedömning och obligatoriska hälsokontroller. Under torsdagen tog regeringen även beslut om att inrätta ett särskilt kunskapscentrum om ensamkommande barn där frågor om bland annat psykisk ohälsa och barnäktenskap kommer att behandlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.