Foto: SVT Bild

Barnpsykologens tips: Så pratar du med barn om övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Att få barn att öppna sig och berätta om övergrepp kan vara svårt. Barnpsykologen Åsa Landberg på Stiftelsen Allmänna Barnhuset förklarar hur man kan få barn att berätta, både i förebyggande syfte och om man misstänker att någon blivit utsatt.

Så pratar du med barn om sexuella övergrepp

  • Alla bestämmer över sin egen kropp

Det är du som bestämmer vad som är okej, ingen annan. Du får alltid säga nej om någon kramas, pussas eller tar på dig. Det finns privata områden på kroppen.

Snoppen, snippan, stjärten och munnen är privata områden. För äldre tjejer och vuxna kvinnor är brösten privata. Privata områden på kroppen har särskilda regler.

  • Det är inte dig det är fel på

Många barn tänker att det är deras fel, men det är det förstås inte. Det är den som utsätter för andra som övergrepp som gör fel. Även om du har gjort något som du inte borde så är det ett litet fel jämfört med att tvinga någon eller göra någon illa.

  • Jag vill att du berättar

Om du berättar så kan du få stöd och hjälp. Om någon är dum mot dig eller tar på dina privata områden får du alltid berätta. Om någon säger att du inte får berätta är det fel.

Hemligheter som du blir glad av får du ha kvar. Hemligheter som du blir ledsen, rädd eller arg av är det bra om du berättar om.

Du kan berätta för mamma, pappa eller någon annan vuxen som du tycker om.

Barnpsykologen Åsa Landberg på Stiftelsen Allmänna Barnhuset Foto: Privat

Så gör du om du misstänker att någon är utsatt

  • Berätta att ingen får göra barn illa.
  • Ställ direkta frågor om vad som kan ha hänt.
  • Var lugn och lyssna på det som barnen har att säga.
  • Upplys om att det finns stöd och hjälp att få.
  • Om barn berättar att det är en förälder som gjort dem illa, prata med polis eller socialtjänst först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.