Foto: TT

Barns övervikt ”100 procent föräldrarnas ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Snabbmat, för mycket socker och dåliga middagsrutiner. Det är några av de saker som bidrar till att barn utvecklar övervikt, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson.

40 procent av föräldrar till barn med övervikt och fetma i Central- och Nordeuropa oroar sig för att barnet ska bli underviktigt, visar en ny svensk studie. Att föräldrar är blinda inför sina barns viktproblem är ingen nyhet, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

Insikten om att ens barn har blivit överviktigt innebär för många föräldrar att man tar på sig skulden, menar hon.

– Det får inte lov att vara så att ens barn är överviktigt, då är det något fel. Så man väljer att inte se det istället.

”Föräldrar för slappa i dag”

Det har vuxit fram en ny matkultur under de senaste 30 åren som gör att barn är mer utsatta för att utveckla viktproblem, säger Charlotte Erlanson-Albertsson. Snabbmatsindustin och det ökande utbudet av läsk och sötsaker lockar barn och sätter grönsaker och frukt i baksätet.

Men det handlar också om allt mer stressade mammor och pappor, som inte tar sig tid att ta sig an sina barns matvanor.

– Det är 100 procent föräldrarnas ansvar, de är för slappa i dag. Barn är så känsliga, så fort de fått godis vill de bara ha det. Då går det inte att truga fram något annat och därför måste de ha strikta regler.

Skapa nya rutiner

Vad kan föräldrar då göra för att hjälpa sina barn med maten? Till att börja med menar Charlotte Erlanson-Albertsson att man ska sluta lägga ansvaret på samhället och skolan. Det handlar främst om att engagera sig i att skapa en hälsosam matkultur hemma.

Man kan börja med att äta alla måltider tillsammans och vara noggrann med rutiner på sötsaker – att hålla godisätandet till lördagar är till exempel en gyllene regel.

Att upptäcka fetma hos sitt barn kan vara svårt. Dels därför att man är benägen att blunda för problemen, men även för att det kan smyga sig på, Enligt Charlotte Erlanson-Albertsson sätter sig fetma överallt när barn är små, och inte runt buken som på äldre, vilket gör det mer förrädiskt. Men om man anar oro råder professorn att ta tag i problemet så tidigt som möjligt, helst innan barnet fyller fem år.

– Det ordnar sig inte sen, man måste ta tag i det när de är små.

Professorns tips: Så kan du hjälpa ditt barn med matvanorna

– Koka grönsaker. Många barn tycker inte om grönsaker då de är svårare att tugga och smakar lite beskt. Men genom att koka till exempel morötter blir de mer tuggvänliga.

– En frukt eller grönsak varje dag

– Ät tillsammans. Sitt ner runt bordet – inte framför tvn, då märker man inte vad man äter.

– Prata om det ni äter. Barn behöver få kommentera vad det de äter, berätta om de inte tycker om något. Se till att ditt barn känner sig involverade i middagsplanerna.

– Byt ut läskedryckerna mot mjölk

– Var noga med godisrutinerna. Barn har känsligare belöningssystem och fastnar lätt i att vilja ha socker hellre än annan mat. En bra idé kan vara att hålla stenhårt på lördagsgodiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.