Kocken Erik Brännström. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Bästa maten i älgskogen – SVT-kocken tipsar

Uppdaterad
Publicerad

Årets älgjakt har inletts och för Go’kvälls kock Erik Brännstöm betyder det, förutom själva jakten, tid att umgås, äta gott och slappna av. Här delar han sina fem bästa tips för en njutbar stund i den svenska skogen.

1. Ta med murrikkan

– En klassisk skogslunch för mig är att ta med mig murrikkan och steka palt i bitar, eller pannkakor. Jag twistar gärna till det med lite tacofärs från fredagsmyset och blandar med den stekta palten.

SVT Recept

– Har man inte pannkaka kan man ta tunnare mjukkaka, skära i kuber och steka i smör, lite kakao, kanel och socker. Jättegott! Ett annat tips är att ta med gravade eller rökta produkter som reninnanlår, fläsksida eller varför inte min gravade älgfilé?

2. Förbered så mycket som möjligt hemma

– Det är alltid jobbigt att ha hela ryggsäcken full med sylt eller olja. Planera, förvara och packa maten, råvarorna eller ingredienserna så smidigt som möjligt. Jag brukar använda min vakuummaskin och förpacka maten i mindre påsar som jag sedan fryser in – perfekt att ta med i ryggsäcken.

3. Hitta rätt plats för eldstaden

Foto: Matilda Sandberg/SVT

– Jag brukar se till att det finns någon form av vatten i närheten, samt stenar så att man kan bygga en eldstad. Jag gillar att lägga plattare stenar i och kring elden så att jag lätt kan lägga upp exempelvis kött och varmhålla det, eller steka det på indirekt värme.

4. Bedöm tillagningstiden

– Välj vad du ska äta baserat på hur lång tid du ska ha din matpaus. Om du ska grilla – satsa på mindre bitar om du har ont om tid. Förkoka potatisen hemma tills den nästan är färdig. Om du har mer tid kan du välja större köttbitar.

LÄS MER: Det här är caveman cooking

5. Glöm inte det torkade

– Färska örter, svamp och grönsaker går utmärkt att torka hemma. Då blir de lättare att bära och får en längre hållbarhet. Har du en bra tork så kan du även torka kött och fisk – perfekt för längre vistelser i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Recept

Mer i ämnet