SVT reder ut begreppen du behöver ha koll på inför pride. Foto: TT

Här är begreppen du behöver lära dig under Pride

Uppdaterad
Publicerad

Det är pridevecka och runt om i hbtq-sammanhang florerar begrepp som du kanske inte riktigt har koll på. SVT Nyheter har sammanställt några av de begrepp som organisationen RFSL rett ut.

Hbtq

Ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter. H:et och b:et handlar om sexuell läggning, alltså vem man har förmågan att bli kär i eller attraherad av. T:et handlar om hur man definierar och uttrycker sitt kön. Queer kan röra både sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer.

Pridefestivalen

Hen/den

Könsneutrala pronomen som främst används om personer som varken identifierar sig som kvinnor eller män utan till exempel är intergender, genderqueer, ickebinära. Hen och den används också i situationer då en persons könstillhörighet är okänd.

Transperson

En transperson är en person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön en har fått tilldelat vid födseln. Ordet trans är latin för ”överskridande”. Transperson är ett paraplybegrepp med många undergrupper och det går att vara transperson på många olika sätt. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.

Transsexuell

Transsexuell, eller transsexualism, är en medicinsk diagnos som i Sverige idag är en förutsättning för att få tillgång till nytt juridiskt kön och underlivskirurgi.

Könsbekräftande behandling

Den numera etablerade termen för det som tidigare benämndes som ”könsbyte” eller “könskorrigering”. För att få rätt till könsbekräftande vård i Sverige idag krävs en könsdysfori-diagnos. Denna ställs av psykiater vid någon av landets mottagningar som tillhandahåller könsidentitetsutredning.

FTM/FTX/MTF/MTX

Förkortning för engelskans Female to Male = kvinna till man och Female to X = kvinna till x eller Male to Female = man till kvinna och Male to X = kvinna till x. Ett sätt att beskriva den transition som en del transpersoner genomgår eller genomgått för att olika delar av könet (kropp, juridik och könsuttryck) ska stämma överens personens könsidentitet. X kan betyda exempelvis ickebinär, kvinna eller man.

Transvestit

En person som klär sig i eller använder sig av andra attribut som traditionellt används av män respektive kvinnor. 

Asexuell

Vanligast är att asexuell används för att beskriva en person som aldrig eller under en period inte känner sexuell attraktion, inte har någon sexlust eller inte önskar inkludera andra fysiskt i sin sexuella praktik.

Autosexuell

Att bara vilja ha sex med sig själv.

Bisexuell

En person som har förmågan att bli kär i eller attraherad av människor oavsett kön kan kalla sig bisexuell.

Pansexuell

Förmågan att attraheras sexuellt av personer oavsett kön. Ordet pan antyder att det finns ett spektrum av kön och inte bara två som ordet bi i bisexuell kan anses antyda. Vissa föredrar därför pansexuell som begrepp för att signalera att en ser sin sexuella läggning som bortom tvåkönsnormen.

Bög

En person som oftast identifierar sig som kille/man och har förmågan att bli kär i och/eller attraherad av killar/män.

Flata

En person som oftast identifierar sig som tjej/kvinna och som har förmågan att bli kär i och/eller attraherad av andra tjejer/kvinnor. Används ofta synonymt med lesbisk.

Cisperson

En person som identifierar sig med det vid födseln tilldelade könet. Cis är latin för ”på samma sida”.

Dragking/dragqueen

En person som använder sig av sociala attribut och symboler för att tänja på gränserna mellan manligt och kvinnligt. Ofta i syfte att underhålla eller för att på ett lekfullt sätt uttrycka en del av sin identitet.

Funktionsnedsättning

En nedsatt funktionsförmåga i relation till vad som uppfattas som normen. Det kan handla om psykisk, kognitiv eller fysisk funktionsnedsättning.

Genderqueer, ickebinär och intergender

En person som identifierar sig som mellan eller bortom könskategorierna kvinna och man kan kalla sig genderqueer. Genderqueer kan användas synonymt med ickebinär och intergender.  Ickebinär betyder inte samma sak för alla som definierar sig som det. En del känner sig som både tjej och kille. Andra känner att de befinner sig mellan de kategorierna. Många ickebinära identifierar sig inte med något kön alls. En del ickebinära vill förändra kroppen med hormoner och/eller kirurgi.

Genderfluid

En person vars könsidentitet varierar över tid. Den kanske känner sig mer som man en dag och mer som kvinna en annan, och som ickebinär en tredje dag. Personer kan också känna att könsidentiteten är en mix av olika könsidentiteter som får olika plats vid olika tider i livet.

Intersex/intersexualism

Kortfattat en person med ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna, könskörtlarna (testiklar eller äggstockar) eller könsorganens utveckling är atypisk.

Könsdysfori

Könsdysfori kan beskrivas som en stark och ihållande känsla av att vara tilldelad fel kön.

Polyamorös/Polygam

Att ha sexuella och/eller emotionella relationer med fler än en person i taget.

Pronomen

Hon, han, hen och den – det en person vill bli kallad när någon pratar om den i tredje person.

Queer

Queer som identitet kan innebära en önskan att inte behöva definiera sitt kön eller sin sexuella läggning, medan en del använder queer som ett sätt att beskriva sin könsidentitet eller sin sexualitet.

PRIDE

Stockholm Pride startade i sin nuvarande form 1998, men har haft flera föregångare. Det första svenska pridefirandet genomfördes i Örebro 1971 och var inspirerat av främst amerikanska rättighetsgruppers arbete för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras (hbtq) rättigheter.

Stonewallupproret i New York 1969 räknas som startskottet. Då reagerade gästerna på gaybaren Stonewall Inn mot polisens trakasserier och gick till motattack. Protesterna växte och liknande aktioner genomfördes runt om i USA och på många andra håll i främst västvärlden. Ur detta föddes den numera globala priderörelsen.

Pridevenemang arrangeras numera i många svenska städer men Stockholm Pride är det största med tiotusentals besökare och mängder med arrangemang.

Stockholm Pride är en fristående ideell organisation och är partipolitiskt och religiöst obundet.

Källor: Stockholm Pride, Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pridefestivalen

Mer i ämnet