Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Betlehem Isaak: Blev rörd när demonstranterna ropade ”free Dawit Isaak”

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 personer skadades när den regimtrogna eritreanska festivalen stormades på Järvafältet. Betlehem Isaak, dotter till fängslade Dawit Isaak, står bakom demonstranterna – men tar avstånd från våldet.

– Jag blev rörd när jag hörde demonstranterna ropa ”free Dawit Isaak”, säger hon.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea för snart 22 år sedan. Hans dotter Betlehem Isaak har länge kämpat för sin pappas sak och mot regimen i Eritrea.

– Jag står med motdemonstranterna, men jag står inte bakom våldet, säger hon.

Upploppen på Järvafältet

Betlehem Isaak var inte på plats på torsdagen när våldsamheter utbröt i samband med den eritreanska kulturfestivalen på Järvafältet i Stockholm. Men hon är inte förvånad att det inträffade.

– Jag försvarar det inte, men jag förstår varför det händer. De regimtrogna stöttar det våld och förtryck som pågår i Eritrea, säger Betlehem Isaak.

– Eritreaner är trötta på att fly. Många vill åka hem och bygga upp ett liberalt demokratiskt Eritrea. Där mänskliga fri och rättigheter respekteras, där landet utvecklas.

Dawit greps 2001

Dawit Isaak var med och grundade Eritreas första fria tidning. Han greps den 23 september 2001 och har sedan dess suttit fängslad utan rättegång.

Senast 2021 rapporterade medier om att FN-experter hade säkra källor på att Dawit Isaak var vid liv i september 2020. Några tydliga livsbevis finns inte, men inte heller några uppgifter om motsatsen.

– Vi vet att flera som greps samtidigt är döda, de nyheterna har inte kommit när det gäller Dawit, säger Björn Tunbäck, styrelseledamot för Reportrar utan gränser samt SVT-medarbetare, som länge har engagerat sig i fallet.

Reportrar utan gränser har anmält Eritreas president, Isaias Afwerki, för brott mot mänskligheten i fallet gällande Dawit Isaak.

Se intervjun med Betlehem Isaak i klippet ovan

Fallet Dawit Isaak

Svensk-eritreanske Dawit Isaak är dramatiker, författare och journalist. Han greps en morgon i Eritrea 23 september 2001 efter att tidningen han var delägare i publicerat ett upprop med krav på demokratiska reformer.

Han har sedan dess hållits fängslad utan rättegång. Ingen formell anklagelse har riktats mot honom.

Under lång tid har en rad medieorganisationer och tidningar drivit en kampanj för att Dawit Isaak ska friges under parollen ”free Dawit”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppen på Järvafältet

Mer i ämnet