Sedan 2012 har omkring 150 personer återvänt till Sverige från Syrien och Irak dit de rest för att gå med i jihadistiska våldsbejakande organisationer.
Och Sveriges två största städer har helt olika sätt för att hantera återvändarna. I Stockholm väntar man på att jihadisterna själva ska komma och anmäla sig för att avradikaliseras medan man i Göteborg söker upp och tar kontakt.
Hittills har socialtjänsten haft kontakt med ett tiotal vuxna och åtta barn som återvänt efter att ha levt hos IS. Av dessa är det många som har fått träffa socialarbetaren Bettan Byvald.
”De blir lite rädda”
Hon arbetar på Socialtjänsten i Angered strax utanför Göteborg. Enligt henne kan socialtjänsten få kännedom om återvändare på flera olika sätt. Bland annat kan grannar höra av sig.
Många anmälningar kommer från polisen och när en anmälan kommit fram är det Bettan Byvalds uppgift att gå vidare.
– De blir lite rädda, det är lite otäckt. Vi gör en barnavårdsutredning och kollar att allt är okej med barnen. Vi tar också reda på om de är brottsmisstänkta. En del tackar nej till mer aktiv hjälp efter barnavårdsutredningen men då kontaktar vi igen. Andra kommer tillbaka självmant. Det handlar om att öppna en väg för dem, säger hon.
Vad är syftet med de här mötena?
– De här människorna har varit nere hos en av världens kanske hemskaste terrororganisationer. Sedan ska de komma tillbaka och bo här. Då vill ju vi säkerställa att de lämnar det tankemönster som rådde där nere och att de kommer in i vårt demokratiska samhälle igen. Att de delar våra värderingar.
Påminner om arbetet kring kriminella gäng
Metoden påminner om hur socialtjänsten arbetar med personer som är med i kriminella gäng.
– Vi gör samma sak med personer som finns i kriminella nätverk i våra stadsdelar. Det har en samhällsekonomisk vinst.
Hur har ni lyckats?
– Det får man väl se på sikt men vi ser att det går väldigt bra för flera av de här familjerna. De har lämnat ideologin och har andra mål i livet.
Vad vill de i dag?
– Det är ganska enkla saker, att det ska gå bra för deras barn, att de ska få ett jobb och bli vanliga skattebetalare.
De vill leva ett vanligt Svensson-liv?
– Ja
Stockholm har ingen kontakt med avhopparna
Christina Kiernan har varit samordnare mot våldsbejakande extremism i Stockholms stad sedan 2016. Där har man ett helt paket med lösningar, bland annat en avhopparverksamhet för återvändande jihadister.
Trots det har Stockholms stad inte kommit i kontakt med en enda person som återvänt från IS sedan verksamheten startade.
– Vi har en avhopparverksamhet för de som är i behov av det men det är under förutsättningen att man själv ansöker om stöd. Då kan man få hjälp både med utbildning och kompetenshöjande insatser, säger Christina Kiernan.
Pågår det något sådant arbete?
– Kopplat till återvändare från Syrien? Inte som vi vet.
”Vi kan inte göra någonting”
Det är en tolkning av Socialtjänstlagen som innebär att jihadisterna, enligt Christina Kiernan, själv ska komma och knacka på dörren. Därför bryr de sig heller inte om information om återvändare som kommer från polisen.
– Vi kan inte göra någonting med informationen eftersom vi inte kan åka hem till de här återvändarna och fråga om de vill ha stöd. Så fungerar inte socialtjänstens verksamhet.
I Göteborg jobbar man inte så, där söker man upp återvändarna.
– Vi har samma lagstiftning men som med allt så finns det olika sätt att tolka den. Och så här tolkas den här i Stockholm.