Omfattande bränder och en ledsen man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”30 år... poff!” Se förödelsen i Grekland. Foto: Copernicus och Reuters

Bilderna visar förödelse efter bränderna i Attika

Publicerad

Omfattande skogsbränder har härjat genom regionen Attika i Grekland. Nu är bränderna mindre aktiva än under måndagen – men nya bilder visar stor förödelse.

Förkolnade träd, utbrunna bilar och skelett av husgrunder som en gång huserade ett hem. Inom 24 timmar hade bränderna, som bröt ut på söndagen, plöjt igenom tusentals hektar.

På en satellitbild från EU:s jordobservationsprogram, Copernicus, på måndagen kan ett utbrunnet område om 10 000 hektar ses, bara kilometer utanför den grekiska huvudstaden Aten.

Bränderna som tagit sig nära Aten fick myndigheter att utlysa evakueringsorder i flera förorter till staden, vilket lede till att tusentals människor lämnade sina hem.

Sakis Morfis, 70, bor i förorten Vrilissia och förlorade sitt hem till lågorna.

– När jag lämnade huset var det enda jag brydde mig om att rädda mina hundar, så jag lämnade allt bakom mig: pengar, ägodelar, allt.

I kommunen Marathon, och staden med samma namn, nordöst om Aten beordrades 30 000 människor att lämna.

Minst en person ska ha dött till följd av skogsbränderna och flera brandmän ska ha skadats.

Inte längre en aktiv front

Men bränderna som plöjt fram under söndagen och måndagen var mindre aktiva under tisdagen, meddelade den grekiska miljöministern Vassilis Kikilias på X.

”40 timmar sedan den extremt farliga branden bröt ut i Varnavas kan vi säga att det inte finns någon aktiv front längre, men spridda utbrott”, skriver han.

AP rapporterar att de starka vindarna som underblåst bränderna under dagarna mojnat natten till tisdagen vilket lett till att brandmän inte längre kämpar mot en sammanhängande brandfront. Men det brinner fortfarande på ett hundratals platser, skriver nyhetsbyrån, och ansträngningarna ligger nu på att släcka de mindre utspridda utbrotten.

Dock väntas vindarna tillta igen under tisdagseftermiddagen.

Hundratals bekämpar bränderna

Närmare 700 brandmän, hundratals fordon och 35 brandflygplan och helikoptrar har deltagit i släckningsarbetet.Även flera länder meddelade under måndagen att de kommer att skicka hjälp till Grekland för att bekämpa bränderna.

Turkiet, Frankrike, Italien, Spanien och Tjeckien har alla meddelat att de skickar hjälp till Grekland. Alla skickar plan och helikoptrar medan Tjeckien även bistår med 75 brandmän, skrev CNN Grekland.

Slagit värmerekord

I halva Grekland är brandrisken extremt hög till följd av torka och kraftiga vindbyar, meddelade Vassilis Kikilias i lördags.

Grekland befinner sig just i en av de varmaste somrarna på mycket länge. Under både juni och juli i år slogs värmerekord.

Se mer i videon ovan hur det ser ut efter bränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.