Journalisterna på SVT verifierar samarbetar vid en redigeringsdator i en nyhetsredaktion. En person pekar mot en dataskärm, medan de andra lyssnar uppmärksamt. På bordet finns en kaffekopp och diverse kontorsutrustning. Skärmar i bakgrunden visar nyhetsinnehåll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så verifierar du bilder – se de fyra grundstegen i klippet. Foto: Simon Krona

Bildgranskning steg för steg – så jobbar SVT Verifierar

Publicerad

Visar videon verkligen det som påstås? Så här går det till när SVT Verifierar använder bildanalys, digitala fotspår och öppna källor för att bedöma trovärdigheten i uppgifterna som sprids i ditt flöde.

Grunderna i bildverifiering handlar om detaljgranskning, omvänd bildsökning, geolokalisering och kronolokalisering.

Med både grundläggande och avancerade verktyg, som ansiktsigenkänning och satellitdata, bedömer vi trovärdigheten i uppgifter som sprids på nätet.

SVT verifierar

Vi verifierar också i dina flöden

Vad har du fått upp i ditt flöde som känns misstänkt?

Nu kan du själv skicka in bilder, videor och påståenden i dina flöden via Verifieringshjälpen nedan. Om det berör många kommer vi att granska det.

Se vad vi kan göra med ditt tips i klippet ovan.

Vad innebär det att verifiera?

Att verifiera något innebär att man fastställer riktigheten, bestyrker något. Ofta görs det genom att kontrollera om någonting stämmer överens med verkligheten, eller ett original.

Andra synonymer till verifiera är fastlägga, belägga, intyga.

I tider av krig och politisk polarisering har behovet av att kunna undersöka om något är äkta ökat. Och artificiell intelligens har ytterligare bidragit till att fejkade bilder och filmer blir svårare att avslöja.

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet