Foto: TT

Bildt: ”Riskfyllt och nervöst”

Uppdaterad
Publicerad

Många utrikesministrar hade försökt få den dödsdömde afghanske studenten benådad, utan resultat. Nu berättar Carl Bildt hur han lyckades få ut mannen ur landet – med hjälp av det svenska regeringsplanet.

– Det var riskfyllt och nervöst, säger han till SVT Nyheter.

Sayed Pervez Kambaksh, 25, som var student och journalist hade skrivit en artikel om kvinnors rättigheter i Afghanistan för tidningen New World. För det blev han dömd till döden för att ha trotsat och kritiserat islam, berättar Carl Bildt. Det var 2009, då Carl Bildt var Sveriges utrikesminister, som han bestämde sig för att försöka få ut den 25-årige mannen ur landet. Han tog hjälp av Norges dåvarande FN-representant Kai Eide.

– Vi lirkade och lirkade tillsammans med FN-chefen men det gick inte att få honom benådad. Med hjälp av en person på den afghanska sidan öppnades en möjlighet att lösa fallet genom att dolt ta honom ur landet och det gjorde vi, säger Carl Bildt.

Efter att Kai Eide skrev om händelsen på Twitter, berättar nu Carl Bildt om hur det hela gick till.

– Vi fick arrangera detta på kort tid och det var mycket hemligt. Våra medarbetare kunde inte använda telefonen för det var för riskfyllt. Jag var där på ett av mina besök och statsplanet stod så det inte hade omedelbar gränskontroll men mycket annan säkerhet. Skulle vi lyckas få honom i FN-bilen ända fram till planet, få honom ombord och få starttillstånd utan att någon upptäckte honom? Det var mycket nervöst och riskfyllt men det lyckades, säger Carl Bildt.

Andra fall kan förekomma

Carl Bildt berättar också att det finns fler fall där han har haft planer på att återigen använda regeringsplanet för sådana här operationer.

– Det har klart förekommit åtskilliga fall som jag har hållit på med genom åren. En del av dem är kända där vi har lyckats och en del av dem har vi ännu inte lyckats. I alla de här fallen undersöker vi alla möjligheter.

Varför engagerade du dig i just det här fallet?

– Det var många som engagerade sig i det här fallet. Han kom att bli lite av en symbol. Därmed var det extra besvärligt eftersom konservativa krafter i Afghanistan sa att detta gäller och utlänningar ska inte lägga sig i. Det var ett viktigt fall både mänskligt och politiskt och för Afghanistans framtid.

Du hade inga tveksamheter att använda regeringsplanet till detta?

– Nej det hade jag inte. Men däremot hade det gått fel hade det varit mycket problematiskt. Det var svårt och riskfyllt men risker måste man ta ibland.

”Riskfyllt för både Sverige och FN”

Varför har du dröjt med att berätta om det?

– Jag har inte berättat om det alls, utan det är Kai Aide som gjort det. Vi var mycket angelägna om att hålla det hemligt ett bra tag. Men nu är det länge sedan, Kai Aide är inte i Afghanistan, jag är inte utrikesminister och det har skett ett regeringsskifte i Afghanistan och mannen befinner sig i USA. Så nu är det inte känsligt längre.

Carl Bildt menar att det fanns risk för att hans agerande kunde ha fått konsekvenser för både Sverige och FN.

– Det var riskfyllt, det medger jag. Men det lyckades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.