Foto: SVT

Birgitta Ohlsson KU-anmäler Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas utrikespolitiske talesperson Birgitta Ohlsson gör nu allvar av sitt hot i SVT:s Aktuellt och KU-anmäler statsminister Stefan Löfven (S). Det uppger Expressen. Orsaken är att han vägrat kalla Saudiarabien för en diktatur.

Enligt Ohlsson är det ”svårbegripligt att regeringschefen inte vill beteckna Saudiarabien som diktatur”. Hon vill därför att KU granskar hur regeringens beredning gått till och det underlag som statsministern använt sig av när han ”som regeringsföreträdare valde att inte beteckna Saudiarabien som diktatur”.

Under Alliansregeringen var utrikesminister Carl Bildt (M) i Saudiarabien som regeringsföreträdare. Någon motsvarande KU-anmälan lämnades då inte in av Liberalerna.

Hotade med anmälan i Aktuellt

Ohlsson, som kallat Löfvéns Saudiresa för ”en pr-tripp för näringslivet”, hotade så sent som i torsdags när hon gästade Aktuellt att KU-anmäla statsministern om han inte erkände landet som en diktatur innan han reste.

– Jag vill inte ha ett tillstånd som för 20 år sedan där Göran Persson som då berömde Kina för deras politiska stabilitet. Om inte statsminister Stefan Löfven är tydlig och säger att Saudiarabien är en diktatur innan han reser och om han inte är tydlig på plats med att landet är en diktatur, då kommer jag att lämna in en KU-anmälan, sade hon då.

Ska värma upp relationerna

På lördagskvällen landade statsminister Stefan Löfven i Riyad, Saudiarabiens huvudstad. Uppdraget är att värma upp relationerna efter förra årets diplomatiska kris, och att bygga upp dem inför att Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd.

Vårvintern rasade de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Saudiarabien samman. Detta sedan utrikesminister Margot Wallström (S) kallat domen mot den saudiske människorättsaktivisten och bloggaren Raif Badawi som ”närmast medeltida” – han hade dömts till 1.000 piskrapp i kombination med tio års fängelse. Hon kallade landet för diktatur och kritiserade kvinnors brist på rättigheter.

Fakta: Saudiarabien

  • Landet är en absolut monarki, styrd av kungafamiljen, huset Saud.
  • Inga politiska partier finns, inte heller något valt parlament. Kungen utser en rådgivande församling, shurarådet, som fått en något utvidgad roll i lagstiftningsarbetet på senare tid. Även religiösa ledare konsulteras vid viktiga beslut.
  • Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet styrs av en extrem form av sunniislam, som kallas wahhabism.
  • Är världens största oljeproducent och bedöms förfoga över en fjärdedel av jordens kända oljereserver.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.