Johan Forssell om det stoppade biståndet och kommande återbetalningskrav.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bistånds- och utrikeshandelsministern om det stoppade biståndet till Mali och Kenya. Foto: Svt

Biståndsprojekt avslutas – misstänkt korruption

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen misstänker två fall av korruption kopplat till svenskt bistånd i Mali och Kenya. Nu drar man i handbromsen för ett stort projekt som skulle stötta jordbrukare.

– Regeringen ser väldigt allvarligt på korruption i biståndet, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

Totalt 45 miljoner svenska kronor skulle gå till ett folkräkningsprojekt i Mali. Efter en sen rapportering om arbetet började den svenska ambassaden och en extern revisionsfirma att undersöka saken.

Revisionsfirman upptäckte att 7,3 miljoner kronor, som kommer från svenskt bistånd, inte har redovisats korrekt. Mycket tyder på att medlen har gått till korruption, enligt Johan Forssell.

– Vi har inlett en process på återkrav. Kan de inte visa vart pengarna har gått, så ska pengarna betalas tillbaka, säger han.

Det gäller medel som har använts för åren 2020, 2021 och 2022.

I januari i år beslutade regeringen att dra in sitt bistånd till Mali. Beslutet togs innan de fick kännedom om de dryga 7 miljoner kronor som inte har redovisats.

Stöd till småjordbrukare

I februari slöts ett avtal mellan Sverige och och det kenyanska finansdepartementet. 200 miljoner kronor skulle gå till ett projekt för att stödja småjordbrukare i Kenya.

Hittills har 1,6 miljoner kronor betalats ut i projektet, ”Kenya Agricultural Business Development Project” (KABDP), som skulle sträcka sig över flera år, enligt Forssell.

– Nu har Sverige avslutat stödet till projektet omedelbart, säger han.

Bakgrunden är bland annat en stor korruptionsskandal som drabbat Kenya. Omfattade gatuprotester har skakat landet i sommar och ledde till att president William Ruto avskedade samtliga sina ministrar i juli.

Pengar fortsatt till Kenya

Regeringen har även har tagit del av andra uppgifter som tyder på att det finns problem med korruption inom Kenyas jordbrukssektor. Vad som framkommer i dessa uppgifter och hur det är kopplat till svenskt bistånd vill Forssell inte gå in på.

– Vi ser allvarligt på risken för korruption och uppgifterna gör att vi inte känner oss trygga med att pengarna hamnar på rätt plats, säger han.

Regeringens ambition är att resterande del av de 200 miljoner kronor som planerades att gå till jordbruksprojektet i stället ska gå till ett annat projekt i landet.

– Utgångspunkten är att pengarna ska gå till Kenya, vi ska titta på vilka möjligheter som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.