Den virtuella valutan bitcoin har fått mycket uppmärksamhet. Inte minst med de osannolika turerna kring det japanska växlingsföretaget Mt Gox, som tidigare varit världens största handelsplats för bitcoin.
Bolaget hävdade i mars att gigantiska tillgångar i bitcoin ”försvunnit” och ansökte om konkurs.
Stor framtidstro
Men på bitcoinkonferensen i Stockholm i veckan var entusiasmen och framtidstron stor, trots att bitcoin åtminstone ännu inte accepteras i handeln, utom i ett fåtal IT-relaterade butikskedjor. Mats Henricson, ordförande Svenska bitcoinföreningen, tycker att en av de stora fördelarna med den nya valutan är att den skyddar mot godtycket hos de stora betalningsförmedlarna i världen.
– Det som fick mig att vakna var när Wikileaks blev blockerade av Visa, Eurocard och Paypal. De hade aldrig blivit fällda för att ha gjort något brottsligt men plötsligt användes ekonomiska medel för att stoppa någon som gör något som är lagligt, säger Henricson.
– Nu stoppar man också betalningar på grund av moraliska åsikter. Det finns de som säljer sexleksaker på nätet men det får de inte göra för Visa.
Risker med bitcoin
Ett stort problem med bitcoin är kursrörelserna. Över en natt kan värdet på en bitcoin halveras eller fördubblas. Henricson tror att det främst beror på att bitcoinmarknaden fortfarande är för liten.
Men Jan Tibbling, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, ser en hel del risker om bitcoin fortsätter att växa. Då växer också behovet av reglering även om bitcoin inte är någon ond valuta.
– Det finns inget inneboende negativt moraliskt värde i den här valutan. Men anonymiteten är ett problem, den leder till att man kan köpa barnporr, kontraktsmord eller droger, säger Tibbling.
Bitcoin-betalningar är dock bara anonyma under vissa särskilda omständigheter. Betalningarna är lätta att spåra, och vet man hur den eftersökte växlade in fiat-valuta till Bitcoin går det att spåra betalningen tillbaka till en privatperson. Det visar inte minst nedstängningen av The Silk Road som lett till att många personer världen över lagförts för illegala inköp.
Fakta: Valuta utan utgivare
Den virtuella valutan bitcoin skapades av en anonym programmerare och introducerades 2009. Ett tak på 21 miljoner ”mynt” år 2140 ingår i programmet som styr utgivningsprocessen.
Bitcoin-mynt präglas i utbyte mot att individer utför uppdrag på internet, i en process som brukar kallas ”mining” (gruvbrytning).
Som betalningsmedel bygger bitcoin på att båda parter erkänner värdet, eftersom det saknas en central motpart som garanterar värdet.
Systemet tillåter att köpare och säljare, som använder särskilda plånboksfiler, är anonyma.
Med det på förhand begränsade utbudet av valutan ökar den hela tiden i värde, till skillnad från reguljära valutor – som kronan – som har en inbyggd inflationsmekanism. Detta gör att det som i dag kostar en bitcoin i framtiden kan kosta en bråkdel av valutaenheten.
Källor: Financial Times, CNBC, SEB (TT)