Björklund vill sänka skatter – men hjälper det kvinnor eller inte?

Uppdaterad
Publicerad

Jan Björklund fick det svettigt när han skulle förklara hur Liberalerna samtidigt vill sänka skatterna för höginkomsttagare men också satsa på sänkt skatt för kvinnor som till stor del tjänar under taket för inkomstskatten.

Liberalerna vill sänka skatterna med 22 miljarder för löntagare och sänka inkomstskatten till de som tjänar mer än 38 000 kronor, under parollen att göra det mer lönsamt att utbilda sig. Samtidigt vill partiet satsa på sänkt skatt för kvinnor – trots att det är dubbelt så många män som kvinnor som tjänar över den brytpunkten. Det är alltså dubbelt så många män som kvinnor som kommer att få ta del av skattesänkningen.

– Det är just därför vi gör det, för vi har stora rekryteringsbrister på kvinnodominerade akademikeryrken som barnmorskor och gymnasielärare och det är på dessa grupper som inkomstskatten slår på. Få vill utbilda sig till dessa yrken för att de är låga löner och höga skatter, säger Björklund.

Val 2018 – #dinröst

Har lägre snittlöner

Utfrågarna påpekade att det finns många kvinnor med lång akademisk utbildning, såsom gymnasielärare och socionomer som alla har lägre snittlöner än 38 000 kronor och pressade Björklund att svara på varför man inte satsar på dessa i stället.

– De betalar ju redan lägre skatt. Men för vår sida vill vi ju också para detta med höjda löner, för till exempel lärare och då kommer det ju upp i de här lönerna.

”Sticker till andra länder”

Björklund påpekade också att den andra anledningen till att man vill sänka marginalskatterna är att de riskerar att framgångsrika företagare och forskare lämnar Sverige på grund av vad han kallar ”unikt höga skatter”.

– De sticker till andra länder. Till exempel har Spotify skickat ett brev till regeringen och berättat att de av just denna anledning kommer att lägga allt mer verksamhet utanför Sverige, säger Björklund.

Testa vilka partier som tycker som du – gör Valkompassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet