I dag får svenska försvaret 1 procent av BNP, omkring 50 miljarder kronor i år. Liberalerna vill fördubbla det på sikt till 100 miljarder kronor. Överbefälhavaren Michael Bydén gick förra året ut och sa att Försvarsmakten fortfarande saknar pengar och måste göra besparingar. Samtidigt håller Statskontoret på att utreda hur den ekonomiska styrningen inom försvaret fungerar.
Trots att försvarets kostnader ökar mer än planerat, menar Björklund att fördubblingen är skälig.
– På 1990-talet gav vi 2 procent av BNP till försvaret och det är det jag anser vi ska ha igen. På den tiden fanns det ingen hotbild ens, ryska flottan hade rostat sönder i Östersjön, säger Jan Björklund.
Kan inte peka ut
Vad man ska prioritera bort för att kunna öka anslagen till Försvarsmakten kan inte Björklund peka ut specifikt men säger att det kan bli tal om att man inte kan sänka det totala skattetrycket eftersom både försvaret, skolan och omsorgen behöver stora investeringar.
– Jag vill ju ha ett så lågt skattetryck som möjligt men det är fullt möjligt att vi inte kan sänka det totala skattetrycket utan göra omfördelningar och sänka vissa skatter och samtidigt höja andra.
Testa vilka partier som tycker som du – gör Valkompassen.