– Jag tror att det finns en känsla av att det här har gått till med en bristande demokratisk legitimitet i Sverige. Det kom en opinionsundersökning i dag som visade att 57 procent är för Nato. Det återstår 43 procent, säger Björn Wiman.
Björn Wiman menar också att det i den svenska mediala och politiska offentligheten har funnits en öronbedövande samstämmighet kring ett svenskt Natomedlemskap. Och att den samstämmigheten inte har en motsvarighet hos det svenska folket.
Något som på sikt skulle kunna skada tilliten till den svensk demokratin.
Björn Wiman säger också att han känner en oro över vad han kallar en nationell yra och feststämning som utbrutit i spåren av det här beslutet.
– Man glömmer vad som är orsaken till att Sverige har gått med i Nato. Det är för att Putin invaderat Ukraina och bedriver en slakt på det ukrainska folket. Är det något att fira, nej.
”Glad över beslutet”
I samma studio fanns även Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan, som både delar och inte delar Wimans oro.
– Jag är väldigt glad över det här beslutet. Jag är för Nato och tänker att det är rätt beslut. Helt enkelt av säkerhetsskäl. Men det finns ingenting att fira. För det är precis som Björn säger, det som ligger bakom är Putin och Rysslands angrepp på Ukraina. Krig är ingenting att fira.
Heidi Avellan menar att debatten varit mycket livligare i Finland och att det är tydligt att de två ländernas ansökningar skiljer sig åt.
– Finland har sökt säkerhet och jag tror att det finns en lättnad här även om man kan vara orolig för vad som händer vid gränsen.
– I Sverige är det en identitetsfråga. Man har upplevt en svensk exceptionalism, det fredliga landet, världssamvetet. Och kanske kan det komma en rekyl här när kriget väl är slut. Att vi gjorde det för Finlands skull och då kan Finland bli syndabocken i en debatt som kanske hade mått bättre av att föras på förhand.