Två personer går mot en glasdörr i en byggnad, klädda i mörka jackor. Golvet är grusigt och omgivningen är en tegelvägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I början är det mycket ilska”. Hör poliserna Hanna och Joel om hur mötena kan vara med männen som de söker upp – för att få dem att sluta med våld och hot. Foto: Håkan Claesson/SVT

Poliserna Hanna och Joel ska få männen att sluta med våld och hot genom samtal

Uppdaterad
Publicerad

För att stoppa män som riskerar att fortsätta begå brott mot kvinnor har polisen börjat söka upp dem för riskreducerande samtal. Syftet är att få dem att ändra sitt beteende.

– Här kan man få ett lidande att upphöra och få målsäganden att känna sig trygg igen, säger polisen Hanna.

De hemliga poliserna ”Hanna” och ”Joel” arbetar som samtalsutövare och söker upp män som dömts eller misstänks för våld, hot eller trakasserier mot kvinnor i en relation.

– Att polisen kommer och knackar på dörren, det blir ju som en smärre chock för många, säger Hanna.

Tvivlade först

De riskreducerande samtalen, som börjat användas inom polisen i flera regioner, bygger på frivillighet och i början tvivlade Joel på att de skulle fungera.

– Jag tänkte att det blir svårt, att de inte skulle vilja prata frivilligt om sina påstådda brister eller felbeteenden. Men frivilligheten var bland de största framgångsfaktorerna, säger han.

– Det finns en enorm stigmatisering bland de här männen och jag tror att den är svår att bryta om man inte jobbar på det här sättet. Jobbar med de här objektiva ögonen som hjälper till att få personen att reflektera kring sitt eget agerande och få dem att ta ansvar, säger Hanna.

Träffat 40 män i polisregion Öst i år

Teamet arbetar i polisregion Öst, som består av Östergötlands, Södermanlands och Jönköpings län.

I år har de träffat cirka 40 män som bedömts ha risk för att fortsätta begå brott mot kvinnor. I 85 procent av fallen har inga nya brott anmälts efter samtalen. I snitt har de samtal med varje man 4-5 gånger.

”Hade velat börja mycket tidigare”

Samtalsutövarna känner att de når fram till männen, som ibland också söker hjälp vidare.

– Det är en väldigt bra arbetsmetod med så mycket goda effekter. Där kvinnan kanske inte behöver bo i ett skyddat boende och barnen inte behöver byta förskola, säger Joel.

– Med facit i hand så känner man verkligen att man hade velat börja mycket tidigare med det, säger Hanna.

Hör poliserna berätta mer i klippet ovan om hur mötena med männen som de söker upp kan utveckla sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.