Till vänster Manne Gerell, kriminolog. Till höger bild på beslagtagna vapen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kriminologen Manne Gerell om vad som kan ha bidragit till att skjutningarna har minskat i videon. Foto: SVT

Drastisk minskning av antalet skjutningar: ”Ett trendbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Fram till och med november i år har 254 skjutningar ägt rum i Sverige.

Det är en hög siffra – men betydligt lägre än 2023, då 363 skjutningar inträffade.

– Det ser ut som att den uppåtgående trenden har brutits, säger kriminologen Manne Gerell.

Siffrorna kommer från polisen och statistiken för 2024 är preliminär, då skjutningarna från december inte rapporterats in än. Sverige ligger dessutom på en hög nivå vad gäller skjutvapenvåld i Västeuropa fortfarande.

Samtidigt är det tydligt att skjutningarna är färre i år jämfört med i fjol.

– Dels handlar det om att det kanske har lugnat ner sig inom och mellan olika kriminella nätverk. Det kan i sin tur ha att göra med att polisen har blivit mer framgångsrik. De har kunnat förhindra flera våldsdåd och blivit bättre på att gripa folk, säger Manne Gerell, kriminolog och forskare vid Malmö universitet.

Fortfarande på hög nivå

Sven Granath, kriminolog anställd på Polismyndigheten men som för stunden arbetar på Stockholms universitet, är inte förvånad över att skjutningarna minskar.

– Vi har legat på en väldigt hög nivå under de senaste tre-fyra åren och då är det inte konstigt att det kommer en minskning. Vi ska veta att vi fortfarande ligger på en hög nivå jämfört med hur det såg ut för tio år sedan och hur det ser ut i många andra länder i Västeuropa, säger Sven Granath i SVT:s Morgonstudion.

Även Sven Granath ser polisens mer framgångsrika arbete med att klara upp fler skjutningar som en framgångsfaktor bakom de sjunkande siffrorna.

– Det kan ha en avkylande effekt. För det här är en brottslighet som är beroende av ganska få personer, i alla fall under ett visst år.

Stor dödlighet

39 personer har enligt statistiken dödats i skjutningar 2024 och 53 personer har skadats. Det är färre än 2023, men det relativt låga antalet skadade innebär samtidigt att dödligheten i skjutvapenvåldet är hög.

Det kan bland annat bero på att gängen fått större resurser, tror Manne Gerell.

– Tidigare år har vi kunnat konstatera att utvecklingen har drivits av att man har fler och tyngre vapen, fler skyttar och att man avlossar fler skott.

”Försiktigt positiv”

Både den nuvarande och den förra regeringen har infört reformer med syfte att stoppa gängvåldet – högre straff, mer övervakning och förebyggande åtgärder, är några exempel.

Gerell tror inte att det finns en enskild åtgärd som ligger bakom det minskade antalet skjutningar, och säger att det finns mycket kvar att göra.

– Vi måste till exempel bryta nyrekryteringen. Vad kan vi göra i dag så att de som är tre år gamla nu, inte tar upp en pistol om tio år?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.