Montage med handgranat framför en graf

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Handgranater blir vanligare bland svenska gäng – varför, och varifrån kommer de? Foto: SVT

Fördubbling av kriminellas användning av handgranat vid sprängning

Publicerad

I år har det blivit vanligare för kriminella att använda sig av handgranater. Det har att göra med att det blivit svårare för gängen att utföra sprängdåd med stulet sprängmedel – se mer om varför, och varifrån handgranaterna kommer, i videon.

Handgranater har använts oftare i sprängvåld 2024 än tidigare år. Redan i början av oktober har sprängningar med handgranater i kriminell kontext mer än fördubblats jämfört med förra året, visar siffror som SVT tagit fram. Även tullen ser en dramatisk ökning av beslag.

– Tidigare har handgranater varit en helt obefintlig smugglingsvara utifrån vårt perspektiv, säger Stefan Granath, biträdande kontrollchef på Tullverket.

I fokus

I år har 30 handgranater stoppats vid gränsen, jämfört med noll förra året. Svårigheten att få tag på stulet sprängmedel tros vara en av orsakerna.

– En handgranat är redan klar i sin konstruktion. Den behöver inte tillverkas, utan kommer ju komplett, säger Malin Nygren, chef för nationellt bombdatacenter.

Vad ligger bakom denna förändring och hur smugglas de in i landet? Se mer i videon.

ANTALET SPRÄNGDA HANDGRANATER I KRIMINELL KONTEXT

2020: 4

2021: 8

2022: 12

2023: 9

2024 (januari-18 oktober): 22

Källa: Polisens nationella bombdatacenter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I fokus

Mer i ämnet