Lagen har testats i upploppssammanhang tidigare. Bland annat i Göteborg efter upploppen i samband med Black Lives Matter-demonstrationen i juni 2020.
Nära 30 personer åtalades för sabotage mot blåljusverksamhet. Alla friades på den åtalspunkten, men de allra flesta dömdes istället för andra brott, bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.
Men efter kravallerna i Örebro i samband med Rasmus Paludans planerade koranbränning tror Per-Erik Rinsell, kammarchef vid tingsrätten i Borås, på fällande dom för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.
Minst 11 personer har häktats misstänkta på den brottsrubriceringen efter upploppet i Sveaparken där Caroline och hennes kollegor blev attackerade.
Åklagaren tror på fällande dom
Per-Erik Rinsell är åklagare i ett mål där fyra personer är misstänkta för att ha kastat stora stenar mot polisen. Han tror på en fällande dom.
Hur skiljer sig situationen i Örebro från demonstrationerna i Göteborg där många friades?
– Jag påstår att det är var ett mycket mer påtagligt angrepp mot polisverksamheten i Örebro. Det var allvarligt i Göteborg, men Örebrohändelsen är betydligt allvarligare, säger Per-Erik Rinsell och menar att bevisningen är mycket god.
Caroline som träffades av flera stenar tycker det är viktigt att de skyldiga döms.
– Vad får vi annars för samhälle om man kan göra så här mot de som upprätthåller lagen?
I klippet träffar vi Caroline i Sveaparken i Örebro när hon återvänder för första gången sen upploppen.