Ett bedrägerisamtal kan till exempel gå ut på att du blir lurad att teckna abonnemang eller köpa varor som du aldrig får. Det kan också vara så att du ringer upp på ett missat samtal och när du kommer fram får du betala en hög avgift.
Härifrån kommer många samtal
En annan variant är att en person utger sig från att jobba på bank eller på polisen. Han eller hon ber sedan om ett lösenord eller tar över din dator. Därefter kan bedragaren till exempel komma åt dina pengar.
Många av de här samtalen kommer från USA, Somalia, England och Indien och bedragarna lyckas lura till sig miljarder kronor genom att lura privatpersoner runt om i världen.
– Bedrägerisamtalen ökar kraftigt här i Sverige, säger Jan Olsson, på polisens nationella bedrägericentrum.
Svårt klara upp bluffsamtal
Enligt en ny Sifo-undersökning har en av tio svenskar blivit av med pengar i samband med bluffsamtal.
Många gånger upptäcker man aldrig att en extra avgift dras och det är inte alltid man anmäler brottet.
– Det finns ett mörkertal och tyvärr är det en liten chans att klara upp de bedrägerisamtal som kommer från utlandet, säger Jan Olsson.
Så skyddar du dig mot telefonbedragare
- Dela inte känslig eller privat information. Din bank eller polisen ber inte om bankuppgifter eller lösenord via telefon.
- Be att personen som ringer identifiera sig, till exempel genom att be om att få ett mejl eller ringa personens chef eller till företagets växel.
- Det kan vara idé att avstå att ringa upp det okända numret från utlandet.
Så gjordes undersökningen
1.000 slumpmässigt utvalda personer i åldern 18-79 år har fått svara på undersökningen som är beställd av Truecaller och Sifo. Undersökningen gjordes mellan den nionde och artonde oktober i år.