Bly särskilt farligt för barn

Uppdaterad
Publicerad

Bly är en vanlig metall som finns i många produkter runt oss trots att den också är ett farligt gift, som framför allt kan skada nervsystemet och försämra barns IQ.

Bly ackumuleras i skelettet och är speciellt giftigt för den unga hjärnan där hjärncellerna är känsliga.

Särskilt farligt är bly för barn, inte minst under fosterstadiet. Flera undersökningar visar att det kan ge beteendestörningar och nedsatt intellektuell utveckling, sämre IQ. Även andra skador som försämrad hörsel och påverkan på blod och njurar kan bli följden.

Det passerar relativt lätt över från mor till foster under graviditeten.

Giftigt för ung hjärna

-Bly är väldigt giftigt, speciellt för den unga hjärnan som är under utveckling och där hjärncellerna är särskilt känsliga. Vi har ju lagt ner ett oerhört stort arbete i Sverige för att försöka fasa ut bly och minska exponeringen i befolkningen, då vill vi absolut inte att det ska komma in i vårt kaffe och te som vi dricker varje dag, säger Marie Vahter, forskare på Institutet för miljömedicin, IMM.

-Det finns dessutom en bestämmelse att det inte ska få förekomma kontakt med sådana metaller i våra livsmedel.

-Det man framför allt tittat på i modern forskning är effekter på barns utveckling och framför allt hjärnans utveckling. Där ser man i stora epidemiologiska studier att intelligenskvot, till exempel, minskar med ökande blyexponering.

-Det kanske inte har så stor effekt på individen, men en ganska stor effekt för samhället om det drabbar många, säger Marika Berglund.

Även väldigt låga exponeringar för bly kan sänka intelligenskvoten hos barnen, säger Marie Vahter.

Minskad användning

Bly finns bland annat i batterier, kablar och färg, samt i viss ammunition. Tidigare användes metallen mer allmänt även i t.ex. konservburkar och kokkärl och i bensin, men allt eftersom insikten om blyets giftighet har ökat har användningen minskat.

Däremot finns blyföroreningar i luft mark och vatten.

Forskarna är inte säkra på hur mycket – eller rättare hur litet – bly som krävs för att männniskan ska ta skada. Flera olika gränsvärden används.

Livsmedelsverkets gränsvärde för svenskt dricksvatten är 10 mikrogram per liter. Det bygger på en beräkning att man ska kunna dricka två liter vatten om dagen utan risk.

Rekommendationen ska i sin tur ses mot bakgrund av den europeiska livsmedelsmyndighetens EFSA:s beräkningar av blyets risker. EFSA bedömer att gravida och barn inte bör få i sig mer än 0,5 mikrogram per kilo kroppsvikt, dvs 20 mikrogram för ett barn som väger 40 kilo.

Källa: IMM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.