Maria Malmer Stenergard står framträdande i en blå och svart klänning, med ett svenskt flaggmärke synligt. Bakgrunden visar en stadsutsikt med byggnader och en ljus himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminsiter Maria Malmer Stenergard (M): ”Jag har inte ens sett bilderna” Foto: SVT

Utrikesministern om Jomshof- bilderna: ”Har inte sett dem”

Publicerad

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) har inte sett de kontroversiella bilder som SD-politikern Richard Jomshof delat på X och vill inte uttala sig om fallet.

Det står i kontrast till ministerkollegan Jakob Forssmed (KD) som kallat bilderna för ”fördomsfulla och bedrövliga”.

– Jag har haft så mycket att göra, jag har inte hängt med helt enkelt, säger Malmer Stenergard i SVT:s morgonstudion.

Richard Jomshof (SD) utreds för hets mot folkgrupp efter att ha delat två islamkritiska satirteckningar på plattformen X och har nu pausat sitt uppdrag som justitieutskottets ordförande.

Bilderna har den senaste tiden debatterats flitigt, men den nytillträdda utrikesministern Maria Malmer Stenergard (M) har inte tagit del av dem.

– Jag har inte ens sett bilderna så jag kan inte uttala mig om dem, säger hon i Morgonstudion.

Vill inte kommentera

Som svar på frågan om hon inte tycker att det är viktigt att ta del av bilderna svarar hon:

– Det är det absolut, jag har bara haft så mycket att göra, jag har inte hängt med helt enkelt.

Maria Malmer Stenergard säger vidare att hon oavsett detta inte vill kommentera fallet eftersom det är en pågående rättsprocess. Hon tycker att det är bra att Jomshof nu har tagit en paus från sitt uppdrag, men vill inte spekulera i om han kan sitta kvar om han fälls.

Forssmed: ”Bedrövliga”

När socialminister Jakob Forssmed (KD) fick frågor om fallet i SVT:s 30 minuter lät det annorlunda. Han kallade bilderna för ”djupt fördomsfulla och bedrövliga”.

– De riskerar att underblåsa polariseringen och att utmåla muslimer i allmänhet som ett stort hot är inte bra, säger han i programmet.

Han tar även upp att man många gånger riktat kritik mot Sverigedemokraterna för olika uttalanden som företrädare gjort och att det är väldigt viktigt att de markerar mot islamofobi och antisemitism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.